Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

Čínské úřady hlásí nové případy nákazy koronavirem z jihozápadu země

Cestujícící s rouškami na šanghajském vlakovém nádraží. foto: Reuters

Peking - Úřady v téměř třicetimilionovém městě Čchung-čching na jihozápadě Číny potvrdily pět nových případů nákazy novým typem koronaviru, který se nedávno objevil v Číně a způsobuje onemocnění plic. Oznámila to agentura Reuters.
  17:01

Počet obětí záhadného onemocnění se k dnešnímu dni vyšplhal na nejméně šest a úřady hlásí na tři stovky nových případů. Navíc se miliony Číňanů chystají vyrazit na cesty po celé zemi kvůli oslavám příchodu nového lunárního roku. Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila, že se v příštích dnech bude virus pravděpodobně šířit do dalších dosud nezasažených oblastí.

Žena s nasazenou rouškou hledí do mobilu. Takhle vypadají ulice v Pekingu.
V čínském Pekingu chodí lidé po ulicích s nasazenou rouškou na obličeji kvůli...

Většina nových případů se zatím objevila v provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla nákaza zaznamenána poprvé. Další případy hlásí také metropole Peking, finanční centrum Šanghaj a provincie Če-ťiang. Přenos dosud málo prozkoumaného koronaviru z člověka na člověka potvrdily čínské úřady u dvou pacientů v jihočínské provincii Kuang-tung, kde se nakazilo také 15 zdravotníků.

Kromě Číny se nákaza potvrdila také ve dvou případech v Thajsku a po jednom v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Jedná se přitom o lidi, kteří předtím byli ve městě Wu-chan.

Vědci na základě propočtů pravděpodobnosti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1700.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...