Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzeum bratří Křičků v Kelči
Zdroj Wikipedia, autor Palickap
Kultura

Muzeum bratří Křičků v Kelči

V rodném domě bratří Křičků je k vidění stálá expozice věnovaná rodině Křičků (hudební skladatel Jaroslav Křička, básník Petr Křička a spisovatelka Pavla Křičková).
Starší z bratrů, český hudební skladatel, dirigent, pedagog a publicista Jaroslav Křička se narodil 27. srpna 1882 v Kelči. O dva roky později v témže městě 4. prosince přišel na svět jeho bratr, budoucí básník a překladatel, Petr Křička. A v roce 1886 ještě jejich neméně nadaná sestra Pavla, která proslula na poli básnickém.

Z Kelče pocházel jejich otec, František Křička, ředitel školy a kůru. Hudební základy získával Jaroslav Křička právě od svého otce. František Křička od roku 1877 až do své smrti v roce 1891 a své děti denně učil hře na klavír, housle a němčině.

Jejich matka Františka pocházela z Maršovic u Nového Města na Moravě a sourozence sem pravidelně vozila na prázdniny. Tehdy děti přebývaly na maršovské rychtě u své babičky. Po smrti otce se sem nakonec rodina přestěhovala. V díle hudebního skladatele Jaroslava Křičky je proto promítnuto mnoho motivů z Novoměstska. Není to jen slavný Bábinčin maršovský valčík, ale také například zhudebněná báseň bratra Petra Lyžaři nebo Horácká suita.

Také Petr Křička se ve svých básních často vracel do kraje svého mládí. Vzpomínky na léta prožitá v Maršovské rychtě jsou zachyceny i v jeho básnické sbírce Bílý štít. Na rychtě nakonec hospodařila sestra Pavla, až dokud ji komunisté majetek nezabavili.
 

Nejznámější z rodiny – hudební skladatel Jaroslav Křička

Jaroslav Křička (*27. 8. 1882, Kelč + 23. 1. 1969, Praha) se narodil jako nejstarší ze tří dětí. Od školního roku 1892/1893 navštěvoval Jaroslav Křička piaristické gymnázium Havlíčkově Brodě (tehdy Německém Brodě). Po maturitě v roce 1900 začal, především na přání rodiny, studovat práva na Karlově univerzitě v Praze. Po krátké době zjistil, že jej to táhne k hudbě, studia práv zanechal a na radu Karla Steckera přistoupil v roce 1902 k přijímací zkoušce na pražskou konzervatoř, kterou úspěšně zvládl. Roku 1904 se Jaroslav Křička zúčastnil pohřbu Antonína Dvořáka a byl jedním z pražských konzervatoristů, kteří nesli smuteční věnce. Po ukončení studií se Jaroslav dostal do Berlína a následně jako učitel do carského Ruska (dnešní Dněpropetrovsk). V Dněpropetrovsku složil mnoho děl a také svoji nejznámější píseň Albatros ze sbírky Severní noci. Po návratu do Prahy v roce 1909 začal Jaroslav  soukromě učit. V této době již také usilovně pracuje na svém prvním velkém díle, na své první opeře, Hipolytě (1910–17) a řídí Pražský Hlahol (1911–20). Tam si také vyhlídl svou ženu Marii Krbovou. Po smrti Karla Steckera se stal roku 1919 profesorem skladby na konzervatořiPraze. Po roce 1945 žil střídavě v Praze a Červených Dvorcích na Šumavě, kde se již věnoval pouze kompoziční činnosti. Ke konci života, roku 1957, získal titul zasloužilého umělce.

Aktuality

Kácení máje v Rajnochovicích

SHD Rajnochovice srdečně zve na kácení máje, které se koná v sobotu 25. května 2024 od 15 hodin. Těšit se můžete na bohatý program, který zabaví všechny věkové kategorie:
Rajnochovice, Zlínský kraj

Vrchařská koruna Valašska

onsemi Vrchařská korunu Valašska (VKV) je primárně cykloturistický projekt, nikoliv závod. Držitelem VKV se stává každý biker, který v daném období zdolá na jízdním kole (pozor: nikoliv na elektrokole – pro elektrokola je vyčleněna vedlejší kategorie VKV bez bariér) všech 20 předepsaných vrcholů.
Mikulůvka, Zlínský kraj

471. Otevírání lázeňské sezóny v lázních Teplice nad Bečvou

V sobotu 18. 5. 2024 pro vás opět chystáme 471. Otevírání lázeňské sezóny. Tento ročník bude speciální tím, že se akce rozšíří o sérii lázeňských běhů.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Lázeňský běh v Teplicích nad Bečvou

Každá tradice má svůj začátek a my doufáme, že začneme psát tu naši Lázeňských běhů. Název by mohl svádět k představě korzování po lázeňské promenádě a konzumaci místní uhličité kyselky. Což samozřejmě v rámci naši běhů nevylučujeme, ale díky „léčivým“ účinkům této minerální vody nedoporučujeme.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Otevření lázeňské sezony v Teplicích nad Bečvou

V sobotu pro vás chystáme 471. otevírání lázeňské sezóny. Tento ročník bude speciální tím, že se akce rozšíří o sérii lázeňských běhů.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Absolventi 2024 v Hranicích

Výstava absolventů výtvarného oboru Základní umělecké školy Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Hranice poznání – výstava v Hranicích

Výstava vycházející z výzkumu Hranického krasu.
Hranice, Olomoucký kraj

Tomáš Kačo: My Songbook – solo piano recital

Dne 9. června v 16.00 v ZUŠ B-Art zahraje svůj recitál z turné My Songbook klavírista, skladatel a aranžér Tomáš Kačo! Novojičínský rodák zvyklý na aplaus v prestižní newyorské Carnegie Hall zahraje výběr svých oblíbených českých písní, které se mu zapsaly pod kůži již ve školním věku.
Valašské Meziříčí, Zlínský kraj

Muzeum dýmkařství v Kelči

Kelč na Vsetínsku proslula výrobou dřevěných fajek. Zašlou slávu městečka připomíná expozice nazvaná Po stopách kelečského dýmkařství.
Kelč, Zlínský kraj

Kostel sv. Petra a Pavla v Kelči

Jihovýchodně od centra obce Kelč naleznete barokní kostel sv. Petra a Pavla s empírovým interiérem. Součástí areálu je také barokní sousoší Kalvárie a ohradní zeď s výklenkovými kapličkami křížové cesty.
Kelč, Zlínský kraj

Kostel sv. Kateřiny Kelč

Jednolodní orientovaný kostel s polygonálně zakončeným kněžištěm a zvonicí v západním průčelí je situovaný v blízkosti náměstí. Dnešní stavba je dílem barokních a pozdějších přestaveb původního středověkého kostela.
Kelč, Zlínský kraj

Zámek Kelč

V městečku Kelč na rozhraní Hané a Valašska, nedaleko Hranic, stojí převážně renesanční zámek. Za 30leté války byl dobyt a barokně upraven, avšak tyto úpravy nenarušily celkový renesanční ráz objektu. V současnosti slouží zámek pro potřeby odborného učiliště.
Kelč, Zlínský kraj

Obec Rouské na Přerovsku – vesnice slunečních hodin

Obec Rouské na Přerovsku by se s trochou nadsázky dala označit za „vesnici slunečních hodin“. Má sice jen 250 obyvatel ale hned osm těchto časměřičů. Víc jich v přepočtu na občana asi jinde v Česku nemají.
Rouské, Olomoucký kraj

Rozhledna Na vodojemu Kunovice

Rozhledna v obci Kunovice na Vsetínsku vyrostla roku 2021 na místě původní již nevyhovující přízemní vodárny, která byla zbourána. Na vyhlídkovou plošinu vede 42 schodů a příchozím se otevře daleký rozhled do kraje.
Kunovice, Zlínský kraj

Rozhledna Kunovická hůrka a stezka Rudolfa Haši

Dřevěná rozhledna leží jižně od obce Kunovice a můžete ji najít těsně pod vrcholem Kunovické hůrky, podle níž získala i své jméno. Z obce k ní vede naučná stezka.
Kunovice, Zlínský kraj

Výstavní síň architekta Bohuslava Fuchse ve Všechovicích

Výstavní síň architekta Bohuslava Fuchse je situována v autorově rodné obci, nedaleko jeho rodného domu, v budově bývalé školy z roku 1888. Jednotlivé exponáty doprovází bohatá obrazová výbava, sestávající z archivních a současných fotografií, dokumentů, plánů, filmů, audiozáznamů apod.
Všechovice, Olomoucký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Chalupa Rajnochovice – dovolená v Hostýnských vrších

Pobyt v Chalupě Rajnochovice je přímo ideální pro rodinnou dovolenou, aktivní pobyt s přáteli, klidné prožití volných chvil a odpočinutí si od ruchu velkoměsta. Výhodou je bezbariérový přístup, klid, čistý vzduch a krásná příroda.
Rajnochovice, Zlínský kraj

Penzion Ostravanka

Malý rodinný penzion v lázních Teplice nad Bečvou nabízí příjemné ubytování v klidném prostředí s možností vlastního vaření. Vhodné pro lázeňské i rekreační pobyty, služební cesty i cykloturistiku.
Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj

Areál Stará střelnice – pension, restaurace i zábava v Hranicích na Moravě

Společenský areál Stará střelnice se nachází mezi lázněmi Teplice nad Bečvou a městem Hranice, v těsné blízkosti městského parku. Stará střelnice má bohatou historii i současnost.
Hranice, Olomoucký kraj

Muzeum řeznictví Valašské Meziříčí

Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí zahájilo provoz v září 2015 a představuje vzácnou přehlídku desítky let starých řeznických strojů z 1. poloviny 20. století. Stroje navíc před očima návštěvníků skutečně ožívají, roztáčí je totiž funkční transmisní pohon poháněný stacionárním motorem...
Valašské Meziříčí, Zlínský kraj

Apartmán Zahrada Hranice na Moravě

Příjemné a pěkné ubytování v soukromí v klidném prostředí zahrady, cca 300 m od centra města Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Hotel Abácie & Wellness ve Valašském Meziříčí

Hotel Abácie je komfortní rodinný hotel, který nabízí pohostinnost, relaxaci a sportovní vyžití na vysoké úrovni, kde se hostům věnuje příjemný personál s osobním přístupem ke každému individuálnímu přání a požadavku klienta.
Valašské Meziříčí, Zlínský kraj

Kavárna Sokolovna v Hranicích na Moravě

Hledáte prostory pro oslavu narozenin, svatby či jiné speciální příležitosti? Potřebujete ubytování v Hranicích na Moravě? Využijte služeb TJ Sokol Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Penzion Růžek Hranice na Moravě

V historickém centru města Hranice na Moravě najdete rodinný Penzion Růžek. Kromě ubytování a restaurace můžete využít celoročního posezení ve vinném sklípku.
Hranice, Olomoucký kraj