Putin odhalil složení nové ruské vlády premiéra Mišustina. Zůstávají v ní zkušení Lavrov či Šojgu

V nové ruské vládě zůstává ministrem zahraničí Sergej Lavrov, ministrem obrany Sergej Šojgu, energetiky Alexandr Novak a financí Anton Siluanov. Vyplývá to z výnosu prezidenta Vladimira Putina o jmenování nové vlády, o kterém informoval Kreml a následně tiskové agentury. Prvním místopředsedou kabinetu nového premiéra Michaila Mišustina se stal dosavadní Putinův poradce pro ekonomiku Andrej Belousov.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva (Aktualizováno: 19:20 21. 1. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Vladimir Putin a tehdejší ředitel Federálního daňového úřadu Michail Mišustin v listopadu 2018

Prezident Vladimir Putin a tehdejší ředitel Federálního daňového úřadu Michail Mišustin v listopadu 2018 | Foto: Sputnik | Zdroj: Reuters

Předchozí premiér Dmitrij Medveděv překvapivě podal demisi 15. ledna po poselství prezidenta Putina, ve kterém šéf státu navrhl ústavní změny, dotýkající se i vlády.

Funkce si zachovalo celkem 12 členů předchozí vlády, uvedla agentura TASS s odvoláním na prezidentův výnos. Ministrem vnitra zůstává Vladimir Kolokolcev, Jevgenij Ziničev ministrem pro mimořádné situace, Denis Manturov ministrem průmyslu a obchodu, Dmitrij Patrušev ministrem zemědělství.

Ruský ministr kultury označil starostu Prahy 6 Koláře za nacistu. Odsoudil kontroverzi okolo sochy Koněva

Číst článek

Nově se ministrem hospodářského rozvoje namísto Maxima Oreškina stal Maxim Rešetnikov, který dosud působil jako gubernátor Permského kraje a předtím působil ve vedení Moskvy. Mišustinova vláda má včetně Belousova devět místopředsedů vlády.

V nové vládě nebude například dosavadní vicepremiér Vitalij Mutko nebo jeho nástupce v roli ministra sportu Pavel Kolobkov.

Skončil také ministr kultury Vladimir Medinskij, který se kriticky vyjadřoval na adresu české strany ve sporech o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva, anebo o zamýšlený pomník vlasovcům. Kulturu nyní povede Olga Ljubimovová, která na ministerstvu vedla odbor kinematografie.

„Vše, čeho bylo dosaženo nadlidským úsilím, jak říkám se špetkou ironie, musíme dobře využít,“ řekl Putin o dědictví předchozího kabinetu při setkání s novou vládou. „Úkoly nejsou snadné, ale vyvineme veškeré úsilí, abychom je splnili,“ přislíbil Mišustin.

mia, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme