Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Americký Senát zahájil rozhodující fázi Trumpova impeachmentu

Americká senátorka Kamala Harrisová přichází na jednání o impeachmentu. foto: Reuters

Washington - Debatou o organizaci a pravidlech jednání začal v úterý v Senátu amerického Kongresu proces soudní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Z rozhodnutí Sněmovny reprezentantů, kde mají převahu opoziční demokraté, je šéf Bílého domu obviněn ze zneužití úřadu a obstrukce Kongresu. Konečný verdikt vynese Senát, kde mají převahu Trumpovi republikáni.
  20:33aktualizováno  21:28

Základem obvinění proti Trumpovi je jeho údajná snaha přinutit ukrajinské vedení, aby mu pomohlo v politické kampani před listopadovými prezidentskými volbami. Kyjev měl dodat „špínu“ na bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který je považován za hlavního Trumpova volebního soka.

Jay Sekulow je prohledáván před jednáním Senátu o impeachmentu Donalda Trumpa.
Americký senátor John Neely Kennedy přichází na jednání o impeachmentu Donalda...

Hned zahájení senátní procedury v úterý potvrdilo hluboké politické rozdělení této kongresové komory. Jablkem sváru je požadavek demokratů povolat hned v úvodní fázi procesu svědky a vyžádat si od vlády a Bílého domu dokumenty, které údajně Trumpa usvědčují. Čtyřstránkový návrh organizační rezoluce, který vypracoval šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell, ovšem předpokládá rozhodování o případném předvolání svědků až v mnohem pozdějších fázích soudní procedury.

Hudba impeachmentu? Česká polka. Poslechněte si pozapomenuté dílo z roku 1868

V některých z projednávaných bodů v úterý nicméně republikáni demokratům ustoupili. Podle původního harmonogramu měla v úvodní debatě každá strana - tedy žalobci demokraté i obhájci republikáni - celkem 24 hodiny během čtyř dnů na prezentaci svých argumentů. McConnell po protestech demokratů a údajně i některých republikánů ještě každé straně jeden den přidal. Souhlasil rovněž s tím, že do dokumentace impeachmentu neboli procesu ústavní žaloby na hlavu státu budou zařazeny i důkazy shromážděné Sněmovnou reprezentantů.

O organizační rezoluci budou možná senátoři hlasovat ještě v úterý. Demokraté se netají záměrem navrhovat další organizační dodatky, které ovšem republikáni nemají v úmyslu schválit. V Senátu mají převahu 53 ku 47 mandátům.

Jednat se má šest dní v týdnu, volné budou jen neděle. Jak dlouho bude soudní proces v Senátu trvat, si málokdo troufá odhadnout. „Budu trčet ve Washingtonu bůhvíjak dlouho,“ povzdechl si dnes demokratický senátor z Vermontu Bernie Sanders.

Pomůže Romney demokratům? Začíná pokus o odvolání prezidenta Donalda Trumpa

Výsledek impeachmentu je nicméně podle mnohých zřejmý: Trump z funkce odvolán nebude. Otázkou jen zůstává, jak proces ovlivní jeho šance na listopadové znovuzvolení.

Na straně demokratů vedou proces šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff a předseda právního výboru Jerrold Nadler. Tým doplňuje pět dalších demokratických senátorů. Obhajobu Trumpa povedou právní poradce Bílého domu Pat Cipollone a osobní Trumpův právník Jay Sekulow. Po ruce budou mít tři další experty včetně renomovaných právníků Alana Dershowitze a Kena Starra. Na průběh procesu dohlíží předseda nejvyššího soudu John Roberts.

Autor: