Hlavní obsah

Brazilský ministr zněl jako Goebbels. Přišel o místo

Právo, ČTK, BBC, doh

Brazilský ministr kultury Roberto Alvim byl vyhozen po proslovu, který nápadně připomínal nacistického šéfa propagandy Josepha Goebbelse.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Diplomati sledují kontroverzní video brazilského ministra kultury Roberta Alvima

Článek

Za podklad si navíc vybral hudbu Richarda Wagnera, oblíbeného Hitlerova skladatele. „Brazilské umění v příští dekádě bude heroické a národní … bude také imperativní, protože bude hluboce spojeno s naléhavými tužbami našeho lidu, nebo nebude žádné,“ prohlásil Alvim v téměř doslovné parafrázi Goebbelsova výroku.

Ministr to pak označil za náhodu, místo si už ale neuhájil. ”Nikoho jsem nejmenoval. A na pasáži o heroickém umění hluboce spjatém s tužbami brazilského lidu není nic špatného,” hájil se.

Prezident Jair Bolsonaro proslov označil za „nešťastný“ a odmítl „nacismus i komunismus“. Krajně pravicová hlava státu přitom sama čelí kritice kvůli obhajobě někdejší vojenské diktatury v Brazílii.

Goebbels jako vyšitý?

Podle řady médií Alvimův projev nápadně připomínal Goebbelsovu rétoriku a obsahoval i stejné výrazy i věty. Argentinský server Infobae v této souvislost citoval část jednoho z projevů nacistického ministra propagandy. „Německé umění v příští dekádě bude heroické....bude národní s velkým patriotismem a zároveň imperativní a závazné, nebo naopak nebude žádné,” citoval server ze životopisu Goebbelse od historika Petera Longeriche.

„Co řeknou Židé o vládě, jejíž ministr pro kulturu Roberto Alvim kopíruje nacistu Goebbelse?” napsala na Twitteru například novinářka Cynara Menezesová.

Sám Bolsonaro si v minulosti vysloužil kritiku za postoj k diktaturám, ne však k té nacistické v čele s Hitlerem. Pozitivně se Bolsonaro vyjadřuje o vojenském režimu v Brazílii (1964-1985) a loni veřejně pochválil paraguayského exprezidenta Alfreda Stroessnera (1912-2006), jehož režim je považován za jeden z nejkrvavějších v Latinské Americe.

Reklama

Výběr článků

Načítám