Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začíná evropský šampionát krasobruslařů. Po Fernándezově odchodu není jasný favorit

Kdo se stane novým mistrem Evropy? Ve Štýrském Hradci bude na trůn, který se uvolnil odchodem Javiera Fernándeze, útočit řada výtečných krasobruslařů. Mezi nimi nebude chybět ani Michal Březina. Přímé přenosy z ME sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. Krátký program mužů začíná na webu v 11:20.

Michal Březina
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Česko budou vedle Březiny reprezentovat Matyáš Bělohradský, Eliška Březinová a nováčci na vrcholné seniorské akci Klára Štěpánová a sourozenecký taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi.

Na mužský evropský titul může pomýšlet řada krasobruslařů. K favoritům patří úřadující vicemistr Evropy Alexander Samarin z Ruska i jeho krajan Dmitrij Alijev, který získal stříbro na ME 2018. Průlomovou sezonu bude chtít potvrdit první velkou medailí Francouz Kévin Aymoz, který oba Rusy porazil ve finále Grand Prix a jako nejlepší Evropan skončil třetí.

Osmadvacetiletý Březina svůj jediný cenný kov získal na ME 2013. Loni na mistrovství Evropy skončil sedmý a pak byl osmý na MS. V Grand Prix se mu tentokrát tolik nedařilo, přesto bude ve vyrovnaném evropském mužském poli patřit do širšího okruhu favoritů. Sám o konkrétních ambicích tradičně hovořit nechtěl. "Za mě je nejdůležitější zajet dobře krátký program i volnou jízdu. Chci být sám se sebou spokojený," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Tomáš Verner k ME v krasobruslení

Desáté místo z loňského roku bude obhajovat Březinova sestra Eliška. Té se nevydařilo prosincové mezinárodní mistrovství republiky, kde ale byla i s pokaženou volnou jízdou nejlepší Češkou. Po Vánocích odjela na několik dní do USA poupravit choreografii. "To mi velmi pomohlo. Cítím se jistější fyzicky i psychicky. K psychické pohodě mi bezesporu pomohla i účast na exhibici ve Švýcarsku a tamější kolektiv výborných bruslařů," uvedla.

Na obhajobu umístění v elitní desítce nemyslí. "Chci zajet co nejlépe a předvést čistý program. Udělám maximum pro to, co mohu ovlivnit," řekla. Díky jejímu úspěchu na loňském ME mohou letos Česko reprezentovat dvě krasobruslařky. Debut tak čeká sedmnáctiletou Štěpánovou.

Souboj o titul by se měl odehrát mezi nastupujícími ruskými hvězdami Annou Ščerbakovovou, Alexandrou Trusovovou a Aljonou Kostornou. Ty v této sezoně vstoupily mezi seniorky a díky čtverným skokům nebo trojitým axelům nemají konkurenci. Bylo by překvapení, kdyby nezískaly všechny tři medaile. Loňská evropská šampionka Sofia Samodurovová se do ruské reprezentace neprosadila.

Eliška Březinová na MČR v Ostravě
zdroj: ČT4 autor: Pryček Vladimír

Na šestý titul za sebou budou v kategorii tanečních párů útočit Papadakisová a Cizeron, kteří od roku 2015 prohráli na velké akci jen dvakrát. Čtyřnásobní mistři světa a stříbrní olympijští medailisté v aktuální sezoně vyhráli všechny tři závody Grand Prix včetně finále.

Česko budou zastupovat junioři Taschlerovi. "Je to náš druhý seniorský závod, naším cílem je zajet vše na maximum. Takže očekávání máme víceméně skromná a neočekáváme úplně úžasný výsledek," uvedl dvacetiletý Filip Taschler.

Bez české účasti se znovu odehraje soutěž sportovních dvojic. Tam nebudou titul obhajovat odpočívající Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres. Na trůn se budou chtít vrátit ruští šampioni z let 2017 a 2018 Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov, kteří ale letos třikrát prohráli s mladšími krajany Alexandrou Bojkovovou a Dmitrijem Kozlovským.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články