Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Homolka chce investovat v příštích třech letech 650 milionů korun

Zdraví

  5:46
PRAHA - Pražská Nemocnice Na Homolce plánuje v příštích třech letech investice za 650 milionů korun. Pořídit by letos chtěla například novou magnetickou rezonanci, přístroje pro operace mozku nebo na měření sluchu při operacích nádorů vnitřního ucha. Investovat chce i do rekonstrukce oddělení chirurgie s navýšením jeho kapacity, informovala v tiskové zprávě.

Nemocnice Na Homolce foto: Hynek GlosLidové noviny

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy z roku 2018 měla nemocnice hospodářský výsledek 98 milionů korun. Celkem hospodařila zhruba s 3,5 miliardy korun.

Současný ředitel nemocnice Petr Polouček nastoupil v listopadu 2018, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mělo být jeho prioritou nastavení transparentního hospodaření, pravidel pro zadávání veřejných zakázek a analýza dodavatelských vztahů.

Vyšetřování střelby v ostravské nemocnici potrvá asi do poloviny roku. Policie stále zjišťuje motiv

Loni se podle mluvčí nemocnice Martiny Dostálové obměnili klíčoví členové managementu a vedení se zaměřilo na zlepšování finančního zdraví nemocnice, které pak umožnilo vyšší investice. „Jsou hrazené z vlastních zdrojů, které umožní další technologický rozvoj. V plánu jsou i další investice, do rekonstrukcí, přístaveb a energetických opatření, v řádu několika stovek milionů korun, které mají být financovány z více zdrojů,“ uvedla mluvčí.

Letos nemocnice koupí například magnetickou rezonanci, která slouží k zobrazení vnitřních orgánů. Současná pracuje už dvacet let. „Máme v úmyslu ji vyměnit za nový, zcela moderní přístroj, který bude sloužit jak klinické praxi, tak vědeckým účelům,“ sdělil primář oddělení radiodiagnostiky Josef Vymazal. Od výzkumu obrazů z přístroje chtějí zapojit umělou inteligenci. „Počítače budou člověku stále více ku pomoci v interpretaci složitých algoritmů, na které lidský mozek v rychlém úsudku nestačí,“ dodal.

Robotická chirurgie

Koncem loňského roku nemocnice získala nový Leksellův gama nůž, na jehož předchůdce Češi vybírali peníze na začátku 90. let ve sbírce Konto Míša. Nový vyšel na 20 milionů. „Umožní rozšířit spektrum indikací na větší nádory, které jsme doposud nemohli jednorázově ošetřit. Nový model pomocí termoplastické masky umožní ošetřit větší nádory v několika sezeních. Ani v krajních případech nebude léčba trvat déle než pět dní,“ vysvětlil primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Roman Liščák.

V posledních dvou letech se nemocnice podle primáře neurologie Martina Kováře stala největším pražským a středočeským centrem v počtu pacientů s mozkovou mrtvicí léčených mechanicky, takzvaným katetrizačním odstraněním sraženiny uzavírající mozkovou tepnu.

Pomocí zavádění katetru skrze velkou cévu až do srdce léčí nemocnice podle primáře kardiologie Petra Neužila také srdeční arytmie nebo opravuje srdeční chlopně. Začala také s implantacemi elektrod do mozku pacientů s epilepsií nebo Parkinsonovou nemocí.

Chirurgické oddělení se zaměřuje na minimalizaci invazivity operací a robotickou chirurgii. „Plánujeme v roce 2020 zvýšit procento miniinvazivních operací tlustého střeva a konečníku na 80 procent všech operovaných pacientů,“ uvedl primář Ronald Pospíšil. Časté už jsou robotické operace v urologii, například u nádorů prostaty.

Operace slinivky i žlučových cest

Více se na Homolce zaměří i na operace slinivky, žlučových cest nebo štítné žlázy. „Rozšíření spektra operačních výkonů je v souladu s plánovaným navýšením lůžkové i ambulantní kapacity oddělení,“ dodal.

Nemocnice se před Poloučkovým nástupem potýkala s finančními problémy, podle dříve zveřejněného auditu vynaložila nehospodárně 3,4 miliardy korun, tedy prakticky svůj roční rozpočet. Kvůli výsledkům ministerské kontroly v červenci 2018 rezignoval jeho předchůdce Ivan Oliva. Do nemocnice nastupoval jako krizový manažer, který měl finance stabilizovat po odchodu ředitele Vladimíra Dbalého, jehož působení v nemocnici řeší i soudy. Za úplatky a manipulaci s veřejnými zakázkami dostal zatím nepravomocně devět a 8,5 roku vězení, třetí kauza zatím nebyla uzavřena.

Autor: