Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Cítím zodpovědnost vůči týmu, říká střelec Kašpárek. V Szegedu se mu rýsuje víc prostoru

Na jeho levačku, která umí vypustit svižnou a hlavně gólovou ránu, se bude házenkářská reprezentance ještě pár let spoléhat. Opět se Stanislav Kašpárek drží v elitní desítce střelců probíhajícího mistrovství Evropy, přesto připouští, že si na sebe klade větší nároky než na průlomovém šampionátu v Chorvatsku. Další zápisy do statistik může přidat dnes od 20:30 v závěrečném duelu na Euru s Německem.

Stanislav Kašpárek proskakuje chorvatskou obranou
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

V Chorvatsku před dvěma lety zažil debut v národním týmu na velké akci a dal o sobě pořádně vědět. S 33 nastřílenými brankami se stal sedmým nejlepším střelcem. Letos zatím s 26 góly zaujímá devátou příčku mezi kanonýry a nyní mu přijde turnaj těžší. 

"V Chorvatsku mě v podstatě nikdo neznal. Na tomto Euru se potkávám s hodně spoluhráči z klubu nebo s protihráči z Ligy mistrů. Nechci říct, že se na mě víc připravují, ale určitě mě mají v povědomí," říká třiadvacetiletý házenkář.

Jeho role v národním týmu logicky od posledního turnaje ještě vzrostla. "Jsem rád za svou pozici v reprezentaci, ale je to i taková zodpovědnost vůči týmu. Větší než před dvěma lety," uvědomuje si spojka maďarského velkoklubu Szegedu.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři sahali proti Chorvatsku po remíze, nakonec prohráli o gól

Zklamání zažil Kašpárek po utkání s Chorvatskem, které Češi prohráli sekundu před koncem a padli o gól 21:22. Také prohraný důležitý zápas s Běloruskem 25:28 byl pro něj bolestný.

Po některých utkáních chvíli ještě seděl u banneru v hale. "Mrzí mě to, protože jsem to mockrát předtím nezažil. Před dvěma lety jsme měli štěstí zase více na naší straně. Vyrovnané duely jsme dokázali dotáhnout k vítězství. Teď v podstatě vše prohráváme o dva tři góly, nebo v posledních vteřinách o gól," sděluje Kašpárek.

"Upřímně po utkání s Běloruskem jsme byli hodně zklamaní. Chtěli jsme vyhrát a zamotat skupinu, hrát výš. Snažíme se ale to pořád pozvednout, vždy je o co hrát. Jde o to ukázat, že jsme se posunuli dál oproti minulému zápasu," povzbuzuje před duelem s Německem, v němž budou Češi usilovat o první body ve čtvrtfinálové skupině.

Zklamaný Stanislav Kašpárek po utkání s Běloruskem
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Jednou z hlavních útočných zbraní bude také v závěrečném vystoupení na turnaji. Průměrně hrává na turnaji přes 35 minut na zápas. Hlavně v klíčovém zápase základní skupiny Kašpárek zazářil sedmi góly z osmi ran. Do reprezentace se vždy těší.

"Je vždycky hezké se potkat s českými kluky, kteří hrají různě po Evropě. Nevidíme se moc často, a když se tady sejdeme, je parádní nálada. Máme už některé hráče, kteří by chtěli končit, a tak musíme partu takto zachovat," říká Kašpárek.

Na podobné minuty jako v národním týmu se může postupně dostat i v Szegedu. "Nastupuju spíš v maďarské lize, na začátku jsem nehrál vůbec Ligu mistrů. Před pauzou už jsem dostal  prostor v pěti zápasech. Uvidíme, jak to půjde dál, mám ještě rok a půl smlouvu. Z mé pozice odchází jedna pravá spojka do konkurenčního klubu," povídá přerovský rodák.

Kašpárek se dělí o čas se Španělem Jorge Maquedou a loňskou posilou z PSG Lukou Stepančičem. "Szeged je jeden z top klubů. V podstatě máme na každý post tři hráče. Musíme mít konkurenci. Není to tak, že někdo přijde a má to nalajnované. Možná trochu starší hráči, ale my mladší si to musíme vybojovat," tvrdí odchovanec Zubří.

Kašpárkova gólová dělovka v utkání se Severní Makedonií pod číslem 4:

Přesun v rámci maďarské ligy z Balatonfüredi do Szegedu si nemůže vynachválit. "Jsem rád, že jsem si vybral tuto cestu. Vůbec toho nelituju. Věřím, že se mnou počítají a otočí se to tak, že mě budou nasazovat prioritně do Ligy mistrů," hlásí Kašpárek.

Z celku plného mladíků okolo dvaceti let přešel do takticky vyspělého velkoklubu vedeného z lavičky Španělem Juanem Carlosem Pastorem. "Začal jsem házenou vnímat jinak. Španělská házená je momentálně trend. Ve všech velkých klubech se hraje španělský styl," prohlašuje.

Po Euru v Chorvatsku měl i nabídky z německé Bundesligy. "S manažerem jsme to řešili. Jenže v tu dobu už jsem měl podepsanou smlouvu v Szegedu a o nějakém rozvázání smlouvy jsme nejednali," vysvětluje hráč, jenž sní hlavně o titulu z nejprestižnější klubové soutěže.

"Někdo má sen jít hrát do Bundesligy, ale můj osobní cíl je vyhrát Ligu mistrů. Když to bude s německým klubem, půjde jen o bonus," dodává s úsměvem.

Kašpárek má druhou nejrychlejší střelu na Euru:

Nejrychlejší rány:
1. Filip Taleski (Severní Makedonie) - 141 km/h - zneškodnil ji brankář Martin Galia (ČR)
2. Stanislav Kašpárek (ČR) - 140 km/h

"Asi mi sedla a balon letěl přímo na ten radar, na čidlo. Viděl jsem hodně střel, které mi přišly, že jsou rychlejší," uznává Kašpárek a dodává: "Každý střílí jinak. Někdo tělem, já třeba vyloženě ramenem. Nepoužívám při technice hodu tolik tělo, což mi někdo vyčítá." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články