Hlavní obsah

Nový koronavirus začal mutovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru 2019 n-CoV stoupl v Číně na 440. Epidemie plicního onemocnění způsobeného virem si vyžádala už devět životů. S odvoláním na čínské úřady o tom ve středu informovaly světové agentury. Virus navíc mutuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V čínském Wuhanu bojují s koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

Zástupce ředitele národní zdravotnické komise Li Pin uvedl, že čísla o nakažených a mrtvých jsou platná k úterní půlnoci. Dodal, že virus se přizpůsobuje a mutuje, což ztěžuje snahy úřadů o zabránění šíření epidemie.

Většina případů onemocnění pochází z provincie Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla nákaza zaznamenána poprvé. Podle Li Pina pochází z této provincie také všech devět dosavadních zemřelých.

Koronavirus z Wu-chanu se přenáší z člověka na člověka. Už má čtyři oběti

Svět

Agentura DPA s odkazem na čínskou státní televizi uvedla, že plicní onemocnění způsobené virem se zatím rozšířilo do 14 provincií.

Čína přijala opatření, která mají lépe ochránit před nákazou lékařský personál, protože se v úterý potvrdil přenos mezi lidmi a ve městě Wu-chan, které je centrem epidemie, se virem nakazilo 15 zdravotníků. Snaží se také zlepšit léčebné metody při onemocnění virem.

Zdravotníci varovali před obzvláště nakažlivými pacienty, kteří by mohli šíření viru dále urychlovat. Případy takzvaných superpřenašečů se vyskytly během epidemie SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom), který v letech 2002–2003 postihl jižní Čínu a vyžádal si v několika zemích a oblastech 774 obětí.

Zasedne WHO 

Kvůli rychlému šíření nákazy ve středu mimořádně zasedne Světová zdravotnická organizace (WHO). Má rozhodnout, zda vydá celosvětově závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu.

Záhadný virus má v Číně druhou oběť. Dalšího nakaženého hlásí Thajsko

Svět

Severní Korea ve středu v reakci na sílící epidemii v Číně zakázala čínským turistům vstupovat do země. Preventivní opatření učinila i tchajwanská technologická společnost Foxconn, která svým zaměstnancům doporučila nenavštěvovat pevninskou Čínu během svátků nového lunárního roku. Kromě Číny se přítomnost viru 2019 n-CoV potvrdila ve třech případech v Thajsku a po jednom v USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Jedná se přitom o lidi, kteří předtím byli ve Wu-chanu.

Nebezpečný koronavirus z Číny se objevil v USA

Amerika

Nový virus se objevil v době, kdy se Čína připravuje na oslavy příchodu nového lunárního roku. V době volna, které letos připadá na 24. až 31. ledna, se tak po celé zemi budou přesouvat stovky milionů lidí, čímž podle expertů prudce roste nebezpečí dalšího šíření nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám