Je třeba vyhodit Kremlíka

Ten úřad musí být prokletý. Každý ministr, který nastoupí do jeho čela, musí počítat s tím, že dříve nebo později bude vyhozen a že důvody nebudou jasné především jemu samému. Tím úřadem je pochopitelně ministerstvo dopravy a roli vyhozeného šéfa resortu právě sehrál Vladimír Kremlík (za ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Vladimír Kremlík

Ministr dopravy Vladimír Kremlík | Zdroj: Úřad vlády ČR

Premiér Andrej Babiš (ANO) důvod k odvolání uvedl a jeho argumentace se dostala do novinových titulků. „Ministru Kremlíkovi zlomila vaz zakázka na elektronické dálniční známky,“ můžeme se v různých variacích dočíst v novinách. Zároveň však ministr tvrdí, že zakázka je podle jeho informací v pořádku a rozhodně doporučuje, ať se neruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Holub: Je třeba vyhodit Kremlíka

Pro ministra je tedy vysvětlení přes elektronické dálniční známky nedostatečné a pravdu má v tom, že dosud nikdo přesvědčivě nevysvětlil, v čem se stala chyba.

Pouze prostřednictvím novinových článků a z úst dosud neznámých podnikatelů či expertů jsme se dozvěděli, že dílčí zakázka na e-shop je příliš drahá a proběhla bez veřejné soutěže.

Babiš: Umím si představit sloučení ministerstev průmyslu, dopravy a pro místní rozvoj

Číst článek

Ovšem Státní fond dopravní infrastruktury, který je za výběr dodavatele na elektronické mýto pro osobní automobily odpovědný, upozorňuje na skutečnost, že náklady na elektronické známky budou ročně v průměru o třetinu nižší než cena dosud používaných papírových známek.

Politicky slabý ministr

Také není pochyb, že zakázka proběhla podle zákona. Pravděpodobně bylo možné zvolit jiný postup než „jednací řízení bez uveřejnění“ a dosáhnout ještě nižší ceny, přesto je tento argument na odvolání ministra dost slabý.

Nemluvě o tom, že nikdo nespěchá s tím, aby zakázku zrušil. Důvod je třeba hledat jinde a zakázku na elektronické dálniční známky stačí odsunout stranou jako záminku, jak se zbavit Kremlíka.

Klíč nabízí další postup nejvyšších reprezentantů vlády. Ministerstvo dopravy bude podřízeno vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi, který je už ministrem průmyslu. Podle Havlíčka se tím naplňuje dlouhodobý plán. Nabízí se tak pravděpodobné vysvětlení, podle kterého nastoupil Kremlík na ministerstvo dopravy se zadáním zrušit úřad jako takový.

Sám o něčem podobném koncem roku mluvil, když plánoval, že se zruší Státní fond dopravní infrastruktury, omezí moc dvou nejsilnějších náměstků a Ředitelství silnic a dálnic převede na akciovou společnost.

Jediné možné řešení, hodnotí opozice odvolání Kremlíka. ANO podle ní není schopné resort řídit

Číst článek

Nepochybně tím musel zneklidnit své úředníky, zároveň však ve změnách nepokročil. Není pochyb, že si představitelé zájmových skupin od zemětřesení na ministerstvu leccos slibovali, jiní se ho naopak obávali.

Nedošlo k němu kvůli opatrnosti Kremlíka, nutno však podotknout, že po jeho pádu nastane chaos v každém případě. Možná někdo opravdu plánoval, že ministerstvo dopravy bude zrušeno, aby byly dopravní investice efektivnější. Teď však nejde o efektivitu, ale o to, aby se udržely v chodu byrokratické struktury, které jakékoli investice vůbec umožňují.

Možná není třeba hledat metafyzické vysvětlení Kremlíkova pádu. Prokletím ministerstva dopravy je příliš velký objem peněz, které rozděluje. Pokud ministr není politicky dost silný a ještě ztratí podporu svých úředníků, pak ve funkci nepřežije.

Autor je komentátor serveru Echo24

Petr Holub Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme