Hlavní obsah

Skupina Slza: Jako bychom byli nová kapela

Právo, Jaroslav Špulák

Už tři singly vydala skupina Slza, tedy zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil, ke svému chystanému třetímu albu. Vyjde na jaře a z poslechu novinek Paravany, Hoď tam trsa a 4 ráno je zřejmé, že se zvuk kapely mění. Je to vědomé.

Foto: Mischa Babel

Slza, zleva Petr Lexa a Lukáš Bundil.

Článek

Písnička Hoď tam trsa je veselá a taneční. Jak se zrodila?

Lexa: Je výsledkem našeho rozhodnutí posunout se od zvuku z prvních dvou alb dál. V minulosti jsme si hlídali, aby nové písně odpovídaly danému zvuku Slzy. Teď už na to ale absolutně nehledíme. Chováme se, jako by Slza nikdy neexistovala. Jako bychom byli nová kapela.

Hoď tam trsa vznikla ve spolupráci s anglickým producentem a skladatelem Oliverem Somem. Předtím s námi napsal písničku Paravany. Hoď tam trsa se narodila na studiovém sessionu v Berlíně. Jezdíme tam vždy na pár dnů a každý den vznikne jedna písnička.

Oliver se nás jednou ráno zeptal, na jakou písničku máme náladu, a já mu odpověděl, že bych rád pracoval na něčem pozitivním a rychlém. Souhlasil. Začali jsme improvizovat a užívali si to. Písnička vznikla velice rychle.

Kde se zrodil námět na text?

Lexa: Obvykle si nejdřív napíšu pracovní text v angličtině, který nemá žádný hlubší smysl. Jde spíše o zvukomalebnost slov. Většinou se mi ale stane, že je v něm obrat, který určí jeho ráz či přímo obsah. V tomhle bylo spojení dancing baby, od kterého jsem se odrazil při následném psaní českého textu. Do Prahy jsme si už vezli píseň skoro hotovou a cestou vznikl i námět na videoklip.

Je ta veselá skladba charakteristická pro atmosféru vzniku nové desky?

Bundil: V podstatě ano, i když to neznamená, že budou všechny písničky veselé. Nálada při tvorbě je uvolněná a otevřená, nemáme žádné zábrany. Rozhodli jsme se nebrat ohled na očekávání a ničím se nesvazovat. Zahodili jsme všechny zvyky i předsudky a uvolnili si hranice skládání. Moc nás to takhle baví.

Slza v živelné skladbě s intimním videoklipem

Kultura

Potom přišel méně veselý singl 4 ráno, který má na YouTube měsíc po vydání téměř milion zhlédnutí. Jaký je jeho příběh?

Lexa: Hudba mě napadla v noci. Chystal jsem se jít spát, ale najednou mi projel hlavou hudební motiv. Rozhodl jsem se ho zaznamenat do počítače a skončilo to tak, že jsem u práce s ním zůstal celou noc. Za pět hodin jsem měl nahraný hrubý demosnímek písně. Při přemýšlení o textu jsem se nechal inspirovat obdobím, kdy jsem byl nešťastně zamilovaný. Tehdejší pocity jsem vepsal do slov a vznikl obsahový základ písničky.

Máme spoustu ohlasů od lidí, že se s ní ztotožňují, protože je v ní něco, co sami zažili. Zajímavé je, že nám začali psát i ti, kteří nás v minulosti neposlouchali. V jednom komentáři dokonce stálo, že dotyčný vůbec nečekal, že se mu někdy bude líbit píseň Slzy.

Bundil: U skladby 4 ráno se ukázalo, jak těžké je pro mě poznat hit. Loni v červenci, když byla napsaná, jsme dávali dohromady seznam písniček, které na novou desku nahrajeme. Byl jsem proti tomu, aby mezi nimi 4 ráno byla. A dnes je jednou z nejhranějších skladeb v rádiích. Vzpomínám si také, že když jsme ji asi před půlrokem začali hrát na koncertech, ohlas byl hned pozitivní.

Texty na vaše první dvě desky napsal Xindl X. Spolupracujete s ním ještě?

Lexa: Když nám psal texty výhradně on, zavolali jsme si, já mu řekl, o čem by měl zamýšlený text být, a on ho napsal. Když jsme se před nahráváním třetí desky rozhodli pro změny, řekli jsme si, že texty zkusíme psát společně. Měl jsem jich spoustu v šuplíku, ale nakonec jsem je tam nechal a soustředím se pouze na momentální nápady a pocity.

S Xindlem X jsme se dohodli, že vždy napíšu text, společně si pak nad něj sedneme a případně ho upravíme a dokončíme. Tak to funguje, takže je stále platným členem týmu, i když se způsob psaní proměnil.

Je skladba 4 ráno posledním singlem před vydáním nového alba?

Bundil: Není, předpokládáme, že v březnu nebo dubnu bude ještě jeden. Deska pak vyjde na jaře, přesný termín ale zatím nemáme. Bude na ní deset písniček a už je skoro hotová. Minulý týden jsme dokončili dva poslední texty.

Petr Lexa: O jediném rozchodu se dá složit celá deska

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám