Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Havlíček má dopravu natrvalo, potvrdil Babiš. Na resort premiér dohlíží, celou noc si dopisoval s šéfem ŘSD

Karel Havlíček, budoucí ministr dopravy. foto: ČTK

Praha - Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) bude řídit resort dopravy až do konce funkčního období současné vlády.
  8:38

Novinářům to ve středu ráno potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem na světové fórum o holokaustu v Izraeli. Sloučení ministerstva dopravy s resortem průmyslu a obchodu není podle Babiše na stole.

Vicepremiér Karel Havlíček bude jmenován ministrem dopravy v pátek

Odvolání dosavadního ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) navrhl premiér prezidentovi v pondělí kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. Podle premiéra ji Kremlík manažersky nezvládl. Prezident Miloš Zeman se změnami souhlasí.

Havlíček bude do čela ministerstva dopravy jmenován v pátek. „Není to dočasné, pan Havlíček tam bude až do konce této vlády, pokud já budu premiér,“ potvrdil Babiš novinářům.

Ministr Kremlík končí, Babiš ho kvůli dálničním známkám vyhodil z vlády. Dopravu převezme Havlíček

Premiér dodal, že na resort dopravy osobně dohlíží. „Například jsem si dopisoval celou noc s ředitelem ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic ČR),“ uvedl Babiš.

Případné sloučení ministerstev průmyslu a dopravy podle Babiše není na stole. „Nikdo nejde ta ministerstva slučovat, ale to řízení bude takto, a myslím, že je to dobře,“ uvedl Babiš. Zdůraznil, že mezi oběma resorty existují významné synergie.

O možném slučování ministerstev hovořil premiér v úterý. Logiku by podle předsedy vlády mělo spojení ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy a pro místní rozvoj. Spojení by si uměl představit také u ministerstev práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!