Hlavní obsah

Senát USA schválil pravidla projednání impeachmentu

– Washington

Senát amerického Kongresu až ve středu ráno po mnohahodinové debatě schválil organizační pravidla projednávání ústavní žaloby proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Předtím republikánská většina zamítla řadu návrhů demokratů na získaní nových dokumentů či předvolání nových svědků. Žalobu, o které horní komora rozhoduje a která by teoreticky mohla vést k odvolání prezidenta z úřadu, vznesla Sněmovna reprezentantů.

Foto: Dana Verkouteren, ČTK/AP

Jednání amerického Senátu o rozvrhu impeachmentu.

Článek

Úvodní den impeachmentového procesu se protáhl přes půlnoc místního času. Republikánská většina v Senátu blokovala snahy demokratů o předložení dalších důkazů a dokumentů ministerstva zahraničí a rozpočtového úřadu Bílého domu i povolání svědků, a to přesně podle stranického rozdělení v senátních řadách v poměru 53 ku 47 hlasům.

Republikánská většina v Senátu stejným způsobem, tedy podle stranického rozdělení v senátních řadách v poměru 53 ku 47 hlasům, blokovala i snahy demokratů předvolat svědky včetně personálního šéfa Bílého domu Micka Mulvaneyho a někdejšího bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona.

Pouze jednou demokraté získali republikánskou podporu, a to republikánské senátorky Susan Collinsové, která hlasovala pro dodatek o tom, že o předvolání nových svědků se bude hlasovat později. Ale i tento návrh republikáni 52 hlasy proti 48 odmítli.

Demokraté mají obavy 

To podle agentury Reuters může představovat signál, že by se proces mohl ubírat směrem příznivým pro Trumpa. Nicméně vůdce republikánské většiny Mitch McConnell mezitím podle BBC ustoupil od plánu urychlit slyšení, protože to odmítali i někteří republikáni. Demokraté to označili za pokus vše zamést po koberec.

„Není naším úkolem, abychom vám to usnadnili,” prohlásil na adresu republikánů předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Shiff, který spolu s předsedou právního výboru Jerroldem Nadlerem vede proces za demokraty. „Naším úkolem je ztížit oloupení amerického lidu o spravedlivý proces,” zdůraznil a dodal: „Nevěřím, že Senát bude nestranný”.

Jednání nyní budou probíhat šest hodin denně po šest dnů v týdnu, uvedla BBC První čtyři dny jsou vyhrazeny na projevy obžaloby a obhajoby.

Bez přeběhlíků nic neprojde

K prosazení dodatků by demokraté potřebovali v Senátu nejméně 51 hlasů. Bez přeběhlíků ale mají k dispozici jen 47 křesel. Republikánský senátor za Utah Mitt Romney, který se netají kritikou vůči Trumpovi a o němž se předpokládalo, že by mohl demokraty podpořit, slíbil hlasovat pro McConnellův návrh s tím, že o svědcích se rozhodne až po úvodu procesu.

Meče zkříží přední právníci
Zájmy Sněmovny reprezentantů jako žalující strany bude hájit sedm demokratických kongresmanů v čele s Adamem Schiffem, šéfem sněmovního výboru pro zpravodajské služby.
Trumpa bude bránit tým v čele s Patem Cipollonem, právním poradcem Bílého domu a prezidentovým právníkem Jayem Sekulowem.
Součástí obhajoby bude i Ken Starr, který v 90. letech vyšetřoval prezidenta Billa Clintona a umožnil ústavní žalobu proti němu.
Proti impeachmentu vznese na Trumpovu žádost argumenty i známý ústavní právník Alan Dershowitz, který ale nechce být plnohodnotným členem prezidentova týmu.

Proces impeachmentu spustila aféra kolem červencového telefonátu Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf Bílého domu v něm podle dostupných informací žádal, aby Kyjev zahájil vyšetřování jeho pravděpodobného demokratického volebního soka, bývalého viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna. Konkrétně mělo jít o aktivity ukrajinské ropné společnosti Burisma, jíž Hunter Biden předsedal.

Podle demokratů šéf Bílého domu v podstatě vyzval vládu cizí země, aby zasáhla do letošních prezidentských voleb a ovlivnila je v jeho prospěch.

Podle republikánů ale k impeachmentu není žádný důvod a sám Trump proces označuje za politický „hon na čarodějnice“. Jeho začátek nesledoval přímo v Senátu ani v televizi v Bílém domě. Byl totiž tisíce kilometrů daleko, na světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Třetí impeachment v historii USA

Je to potřetí v historii, co americký prezident čelí impeachmentu, ale žádnou hlavu státu se až dosud nepodařilo odvolat. Trump označil žalobu za lživou zprávu, která má zvrátit jeho snahu o znovuzvolení ve volbách v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám