Hlavní obsah

Ke krádeži Klimta se přiznali dva zloději, sázejí na promlčecí lhůtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádež obrazu Gustava Klimta s názvem Portrét dámy mají nejspíš na svědomí dva muži z gangu, který loupil v italském městě Piacenza a jeho okolí. Plátno ukryté ve zdi galerie v Piacenze našel loni v prosinci zahradník, který čistil zeď od břečťanu a všiml si skrytého kovového poklopu. Když ho otevřel, našel v něm pytel a uvnitř zabalený obraz, napsala agentura ANSA. Minulý týden pravost díla potvrdili experti.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Obraz Gustava Klimta Portrét dámy nalezený ve zdi galerie

Článek

Dílo v hodnotě 60 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun) ukradli zloději v únoru 1997. Podle policistů použili při krádeži pravděpodobně rybářskou udici, s jejíž pomocí obraz vytáhli vysazeným střešním oknem. Poté ho ukrývali na neznámém místě a nakonec ho sami vrátili do zdi galerie. K činu se sami přiznali v dopise adresovaném místnímu novináři Ernannu Marianimu.

K tomu, že se rozhodli obraz vrátit a k činu se přiznat, přispělo uplynutí dvou desítek let promlčecí lhůty. Proto se mohli přestat obávat, že za svůj čin půjdou do vězení.

Zahradník objevil ve zdi galerie ukradeného Klimta

Evropa

Gustav Klimt (1862–1918), jehož otcem byl zlatník a rytec pocházející z Čech, je považován za jednoho z nejvýznamnějších malířů přelomu 19. a 20. století. Do historie se zapsal jako spoluzakladatel vídeňské secese a symbolismu. Byl vyhledávaným portrétistou především slavných vídeňských žen, ale také významným krajinářem, dekoratérem a návrhářem nábytku a uměleckých předmětů.

Klimtovy práce se v posledních letech prodávají za desítky milionů dolarů. Nejdráže prodaným obrazem tohoto malíře je dílo Wasserschlangen II (Vodní hadi II) zobrazující dvě nahé ženy, za nějž v roce 2013 v soukromém prodeji zaplatil nový majitel podle médií téměř 184 milionů dolarů (zhruba 4,2 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám