Hlavní obsah

Slovensku chybějí tisíce učitelů, ani vyšší mzdy jim nestačí na živobytí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko

Mateřské, základní a střední školy na Slovensku hledají přes tři a půl tisíce pedagogů, vyplývá z údajů portálu EduJobs.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navzdory loňskému zvyšování platů pedagogů je učitelů na Slovensku stále nedostatek. Nejhůř je na tom Bratislavský kraj. V hlavním městě a jeho okolí jsou totiž nejvyšší výdaje na život a pedagog se svým příjem se pohybuje na hranici přežití.

Učitelka bratislavské základní školy, která nechtěla prozradit své jméno, Právu řekla, že pochází z východního Slovenska a před třemi lety se přestěhovala do hlavního města.

Zveřejňování odměn pro učitele budí rozpaky

Domácí

„Platím si pronájem. Můj plat nestačí na hypotéku, abych si koupila vlastní byt. Když jsem se stěhovala do Bratislavy, těšila jsem se na divadla a kulturní vyžití. Ale věřte mi, že na to prostě nemám a musím se uskromnit,“ říká třicetiletá žena.

Ve srovnání s rokem 2016 se počet volných míst ve školství téměř zdvojnásobil. „Před rokem jsme zjistili, že školy dosáhly v počtu nabídek volných míst absolutního rekordu. Ukázalo se, že v roce 2019 byla situace ve školství ještě kritičtější,“ cituje web hnonline.sk mluvčí portálu Profesia Nikolu Richterovou.

Konkurence v soukromém sektoru

Ředitelka základní školy v Bratislavě Katarína Jandová přiznává, že získat učitele je v hlavním městě stále obtížnější. Podle ředitelů škol je největší nedostatek jazykářů, učitelů matematiky a fyzikářů. „Ty totiž pracovní trh zhltne jako první – kvůli vyšším platům odcházejí do soukromého sektoru,“ konstatoval web hnonline.sk.

„Pedagogům sice stoupá plat a příplatky, ale v Bratislavském kraji je to stále málo na založení rodiny, hypotéku a osamostatnění se,“ říká ředitel jiné bratislavské základní školy Gabriel Kalna.

Stávka platy učitelů nezvýší, řekl Faltýnek. Piráti navrhují jejich valorizaci

Domácí

Portál EduJobs upozorňuje, že před třemi lety se na jeden inzerát hlásilo v průměru 13 lidí, dnes je to jen šest lidí.

Podle publikace OECD mají slovenští učitelé platy na úrovni 65 procent průměrných mezd vysokoškolsky vzdělaných lidí, přičemž ve všech zemích OECD je to 88 procent.

Plat začínajícího učitele na Slovensku stoupl od začátku roku 2020 na 915 eur (23 tisíc korun), takže zmíněný poměr by měl stoupnout na 70 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám