První český kryptokrach. Ambiciózní projekt Cryptelo je v úpadku

Kryptoměna Bitcoin, ilustrační foto

Kryptoměna Bitcoin, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Česko má svůj první kryptoměnový bankrot. Projekt Cryptelo, který přede dvěma lety dokázal investorům rozprodat virtuální mince v objemu kolem 25 milionů korun, skončil na přelomu roku v úpadku. 

Soud rozhodl na základě věřitelů nárokujících si více než deset milionů korun půjčených Cryptelu na start jeho podnikání. Firma samotná přitom nepředložila restrukturalizační plán, tedy scénář návratu k ziskovosti, a tak pražský soud poslal Cryptelo do konkurzu.

„Z osvědčených splatných pohledávek navrhovatele a označeného věřitele je nesporné, že dlužník je v úpadku, když má více věřitelů s dobou splatnosti peněžitých závazků delší než třicet dnů a tyto peněžité závazky není schopen plnit, což potvrdil i sám dlužník,“ uvádí soudkyně Městského soudu v Praze Jarmila Hanuliaková v rozhodnutí o konkurzu. Cryptelo se proti tomu odvolalo k vrchnímu soudu.

„Usilovně pracujeme na tom, abychom v projektu mohli pokračovat. Máme velmi zajímavé nabídky na spolupráci a chceme je naplno využít,“ vysvětluje šéf a majitel Cryptela Martin Baroš.

Z posledních dostupných finančních výkazů Cryptela za rok 2017 vyplývají třísetticísové tržby a dvoumilionová ztráta. Firma je však nejen podle Baroše byznysově aktivní a pokračuje ve vývoji vysoce zabezpečené webové aplikace určené pro bezpečné posílání souborů přímo z internetového prohlížeče.

„Cryptelo bylo jednoznačně reálným a předem úspěšným projektem, který předběhl dobu. Potvrzuje mi to neutuchající zájem o služby Cryptela i v dnešní době,“ sdělil bývalý společník Cryptela David Libiger, jehož firma KL je nyní jedním z věřitelů firmy.

Angažmá zpravodajce

Deník E15 už dříve upozornil, že první návrh na insolvenci Cryptela podal už v polovině září 2018 podnikatel ze středočeských Jiren Alexej Petrásek, který měl firmě při jejím spuštění půjčit přes pět milionů korun.

V loňském roce svou pohledávku za 150 tisíc korun připojila firma Gen Consulting AnSan někdejšího zpravodajce, bezpečnostního poradce a generála ve výslužbě Andora Šándora, který Cryptelu poskytl své blíže nespecifikované služby. „Ty nesouvisely s kryptoměnami a společnost mi dluh posléze uhradila,“ uvedl Šándor. Podle dat z insolvenčního rejstříku se tak stalo koncem loňského roku.

Cesta k penězům přes virtuální měnu

Cryptelo, které chtělo prodejem virtuálních mincí získat zdroje pro svůj byznys, předloni nabralo podle serveru icorating.com 1,13 milionu dolarů, tedy necelých 25 milionů korun.

V roce 2017 bylo mezi vítěznou sedmičkou ze 160 technologických start-upů, které získaly takřka milionovou počáteční investici od českého startupového inkubátoru StartupYard.

Od roku 2017 v Česku vydala vlastní kryptoměnu ve větším měřítku přinejmenším pětice firem. Hodnota těchto kryptoměn obchodovaných na burze ovšem vesměs spadla na zlomek ceny, za kterou je nakupovali investoři.