Hlavní obsah

Soud s údajnými vrahy Kuciaka: Kočner odmítl vypovídat, komunikaci z Threemy soud uzná

Právo, Ivan Vilček (Pezinok)
Pezinok

Výslechem obžalovaného Miroslava Marčeka pokračuje u specializovaného soudu v Pezinku soudní přelíčení s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Marček se přiznal, že to byl právě on, kdo mladé lidi v únoru 2018 zastřelil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinku

Článek

Na žádost soudu byli ve středu předvedeni všichni čtyři obžalovaní. Přítomní jsou údajný objednavatel vraždy Marian Kočner, zprostředkovatelka Alena Zsuzsová, bývalý voják z povolání Marček a jeho bratranec, bývalý policista Tomáš Szabó, který měl řídit automobil, jímž přijeli na místo činu.

U Kuciakovy vraždy selhal stát, nemuselo k ní dojít, řekl u soudu novinářův kolega

Evropa

Kočner a Szabó využili práva nevypovídat. U soudu se tak četl přepis jeho výslechu z přípravného řízení, kde účast na vraždě popřel. Podle Szabóa měli Kuciaka jen zmlátit, nikoli zavraždit. Během výslechu uvedl, že když přijeli do Veľké Mače, měl Marček najít Kuciaka a Kušnírovou v domě už zavražděné.

Szabó u výslechu prohlásil, že takový ohavný čin by za peníze nikdy neudělal. Zmínil se také o tom, že pokud by dostal za takový čin 50 tisíc eur, tak by už na Slovensku nebyl.

Marček u soudu opětovně popisoval průběh vraždy. Uvedl, že střílel z asi 30 centimetrů. Rodiče zavražděného novináře i matka Martiny Kušnírové Zlatica se přitom rozplakali.

Předsedkyně senátu se Marčeka zeptala, jak věděl, že Martina Kušnírová je mrtvá. „Viděl jsem zásah,” odpověděl.

Aplikace Threema

Soud v úvodu středečního líčení umožnil použít v procesu jako důkaz komunikaci Kočnera přes aplikaci Threema. „Senát po poradě nezpochybňuje zákonnost získání důkazu. Analýza Europolu je dostatečná. Tento důkaz je v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Evropské rady,“ konstatovala předsedkyně senátu Růžena Sabová.

Soud v kauze Kuciak: Kočner psal Haščákovi, že pracuje na odstranění nepohodlného člověka

Evropa

Na externí disk byla extrahována data z osmi telefonů. Zatím však tuto komunikaci u soudu číst nebudou. Prokurátor Juraj Novocký informoval, že pokud to bude senát považovat za potřebné, zástupci Europolu jsou připraveni se dostavit k soudu a poskytnout své expertní stanovisko.

U soudu mají ve středu vypovídat také Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík, členové sledovacího komanda, jež sbíralo informace o Kuciakovi a dalších novinářích. Šéf komanda bývalý novinář Peter Tóth u soudu vypovídal minulý týden.

Kuciaka a Kušnírovou zastřelili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala na Slovensku největší protesty od roku 1989. Z funkcí postupně odešli premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám