Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Do českých kin přišlo nejvíc lidí od roku 1993. Nejnavštěvovanějším filmem byla komedie Ženy v běhu

Média

  9:57
Praha - Do tuzemských kin zavítalo v roce 2019 přes 18,3 milionu návštěvníků, což je o 12 procent více než předloni. Jde o nejlepší výsledek od roku 1993, kdy do kin dorazilo bezmála 21,9 milionu diváků. Tržby se loni meziročně zvýšily o 15 procent na 2,6 miliardy korun. Na svém webu o tom informuje Unie filmových distributorů.

Konference k vyhlášení nominací 27. ročníku filmových cen Český lev. foto: CinemArt

Dokument V síti chce upozornit na zneužívání dětí na internetu. Do kin zamíří v únoru

Podle filmařů za úspěchem tuzemských kin stojí dobrá kondice tuzemské ekonomiky a fakt, že loňský rok byl mimořádné bohatý na české i zahraniční filmové hity. V roce 2019, kdy se průměrné vstupné meziročně zvýšilo ze 138,82 koruny na 142,83 koruny, se nejnavštěvovanějším snímkem stala komedie Ženy v běhu. Snímek režiséra Martina Horského byl na webu Česko-Slovenské filmové databáze oceněn nadprůměrnými 73 procenty a získal v rámci letošních filmových cen Český lev nestatutární Cenu filmových fanoušků.

Z českých filmů se mezi dvacítku nejnavštěvovanějších filmů probojovaly ještě čtyři další komedie. Na sedmém místě skončila Poslední aristokratka, dvanáctý je snímek Přes prsty, sedmnáctá Teroristka a pořadí Top 20 uzavírají Vlastníci. Podle informací Mladé fronty DNES, která o návštěvnosti kin také informovala, přesáhlo hranici 100 000 diváků jedenáct národních či koprodukčních novinek. Dalších dvacet děl se dobralo minimálně 10 000 diváků.

Letošní rok je ve znamení remaků. Jaké nové verze filmových klasik se podívají do kin?

Nejúspěšnějším distributorem je Falcon (40,1 procenta), který je držitelem licencí na značky jako Marvel, Star Wars nebo Pixar. Na druhém místě je CinemArt (31,2 procenta) sázející na tuzemské filmové hity, třetí místo drží Warner Bros (12,3 procenta). Dohromady si tato trojka rozděluje téměř 85 procent českého filmového trhu.

Autor: