Rohlík.cz jde za investory pro další stamiliony, opět cílí na mystickou částku

Podnikatel Tomáš Čupr

Podnikatel Tomáš Čupr Zdroj: Anna Vacková

Internetový investor Tomáš Čupr
Internetový investor Tomáš Čupr
3
Fotogalerie

Největší online supermarket v Česku Rohlík.cz podnikatele Tomáše Čupra vydá skrze dceřinou Rohlík.cz Finance v poslední lednový den další porci dluhopisů, tentokrát v objemu 222 milionů korun.

Půjde o druhou várku emise relativně vysoko úročených bondů po loňském, taktéž lednovém pilotním prodeji za 777 milionů korun, kterou povětšinou drobní investoři skoupili během několika týdnů. Vyplývá to z regulatorního dokumentu Rohlík.cz, který má deník E15 k dispozici.

„Vše včas oznámíme,“ odpověděl bez dalších podrobností většinový majitel Rohlík.cz Tomáš Čupr na otázku ohledně využití výnosu z emise. Jak deník E15 už dříve informoval, Čupr si otevřel dveře pro další emisi už v závěru loňského roku prodloužením opce pro vydání další várky bondů. Podle prospektu dříve schváleného Českou národní bankou může Rohlík.cz vydat bondy až do výše bezmála 1,2 miliardy korun, po lednové emisi budou mezi investory v případě úspěšného prodeje papíry celkem za 999 milionů.

Podle regulatorního dokumentu budou dluhopisy zajištěné ručením a zástavními právy k vybranému majetku firmy. „Je to pokračování emise za stejných podmínek, jako loni v lednu,” uvádí finančník obeznámený s celou záležitostí. Výnos z první várky využil Čupr pro navýšení svého akciového podílu v Rohlík.cz. Dluhopis Rohlík.cz s ročním výnosem 6,6 procenta je nejvýše úročeným papírem ze zhruba čtyř desítek českých korportáních bondů, jejichž emise v posledních letech aranžovala domácí J&T Banka.

„Trh s korporátními dluhopisy je v Česku stále rozsáhlý, a pokud emitent nabídne zajímavou úrokovou prémii, nemusí být s prodejem emise problém,“ uvádí ekonom BH Securities Štěpán Křeček s tím, že vrchol trhu už má nicméně Česko už za sebou.

Online supermarketu se bude hodit každá koruna. Rohlík.cz se chce totiž masivněji orientovat na expanzi na zahraničních trzích. Koncem roku firma spustila svůj byznys v Budapešti, kde bude fungovat se značkou Kifli.hu, výhledově Rohlík.cz zvažuje spuštění byznysu ve Vídni, či Bukurešti.