Na Floridě je taková zima, že ze stromů padají leguáni, varují meteorologové

Magazín Magazín
22. 1. 2020 11:07
Američtí meteorologové varují, že v Miami mohou přes noc padat leguáni. Studenokrevní plazi nezvládají vítr a chladné počasí, teploty jsou na Floridě nejnižší od roku 1989. Leguáni jsou zimou paralyzováni a padají ze stromů na chodníky, silnice a verandy.
Na Floridě bylo tak chladno, že leguánové ztuhli a spadli ze stromů | Video: Twitter/Kay Pavkovich

Východní pobřeží Spojených států zažívá třicetileté mrazy. Od Louisiany po Severní Karolínu se lidé musí přizpůsobit teplotám, které jsou o 15 stupňů nižší, než je v lednu obvyklé, uvedla stanice CNN.

Chladné počasí zasáhlo také Floridu. Meteorologové připravují lidi na komplikace v dopravě, studený vítr a některé nevšední jevy. "Nebuďte překvapení, pokud uvidíte ze stromů padat leguány," uvedl na Twitteru hydrometeorologický ústav v Miami. 

Leguáni patří mezi studenokrevné plazy, kteří špatně snáší chladné počasí. Nízké teploty živočichy uvedou do letargie a ti pak, neschopní pohybu, padají ze stromů jako hrušky. 

Samec váží až čtyři kilogramy, pád na hlavu dospělého člověka tedy může způsobit i vážné zranění. Meteorologové varují, aby se lidé dívali nejen pod nohy, ale i do korun stromů. 

Mrznoucí leguáni

Během pár hodin se na sociálních sítích objevila videa zmrzlých leguánů. Lidé je nacházejí na ulici, v trávě i na svých verandách. Některým leguánům stačí, aby se zahřáli na slunci, říká Ron Magill ze zoologické zahrady v Miami. "Bod letargie u leguánů závisí na jejich váze a velikosti. Obecně platí, že čím větší leguán, tím víc snese a přežije v paralýze i chladné počasí."

Ne všichni ale mají o leguány strach, Američané je považují za invazivní tvory, kteří se na Floridu dostali pomocí člověka, vysvětluje Magill.

"Vím, že jsou lidé, kteří se těší na další studenou frontu. Lovci by leguány nejraději pochytali do jednoho a udělali si z nich trofeje. Je to snadná kořist, protože leguáni nemají šanci utéct," dodal. 

Video: Zmrzlý panelák na Sibiři vypadá jako ledový palác. Rodiny se musely vystěhovat

Zamrzlý panelák na Sibiři | Video: Rádio Svobodná Evropa
 

Právě se děje

Další zprávy