Regiony chtějí předkupní právo na státní majetek. Vláda návrh odmítá, zastupitelé spoléhají na sněmovnu

Veleslavínskému zámku na Praze 6, který vlastní stát, hrozil před rokem prodej v dražbě, jíž se metropole nemohla vzhledem k termínu a podmínkám účastnit. Po dohodě zástupců magistrátu a vlády byla dražba odvolána a zámek je nyní nabízen ve výběrovém řízení k pronájmu.

Veleslavínskému zámku na Praze 6, který vlastní stát, hrozil před rokem prodej v dražbě, jíž se metropole nemohla vzhledem k termínu a podmínkám účastnit. Po dohodě zástupců magistrátu a vlády byla dražba odvolána a zámek je nyní nabízen ve výběrovém řízení k pronájmu. Zdroj: ČTK

..
Soud, ilustrační foto
Soud, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Obce a města hodlají na současném jednání sněmovny protlačit zákon, podle kterého by stát musel nabídnout nepotřebné budovy, pozemky a další majetek nejprve obcím, než jej případně dá do veřejné dražby. Obce podle svých slov nemají ve veřejných soutěžích proti soukromníkům šanci, majetek by přitom rády využily na školy, sociální zařízení, zeleň nebo na infrastrukturu.

Novelu zákona o státním majetku, kterou předložilo v rámci své zákonodárné iniciativy pražské zastupitelstvo, vláda odmítla. Zastupitelé ji ale chtějí přesto zkusit prosadit ve sněmovně. „Náš návrh má širokou podporu komunálních politiků ze Sdružení místních samospráv, Svazu měst a obcí a Asociace krajů. Doufám, že pro něj najdeme podporu v parlamentu,“ řekla předkladatelka návrhu a pražská radní Hana Marvanová (STAN). Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dříve uvedl, že by Praha chtěla směnit se státem majetek v hodnotě několika miliard korun, například hasičské zbrojnice nebo budovy Nemocnice Na Bulovce. Hřib to ale podmínil uzákoněním předkupního práva státního majetku pro samosprávy.

Proti je hlavně ministerstvo financí, jež má prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových problematiku na starosti. Podle úřadu je momentálně drtivá většina majetku převáděna na obce bezplatně, v případě zavedení předkupního práva by byla „možnost obcí nabývat majetek od státu bezúplatně de facto vyloučena či omezena“. 

Přesuny majetku v číslech

V letech 2016 až 2018 převedl stát 8777 nemovitých věcí na samosprávy.

Celkově jde o majetek v hodnotě 867 milionů korun.

Z toho 7505 převodů bylo bezúplatných.