Končí oprava baziliky na Svatém Kopečku. Otevřou se i doposud nepřístupné části

Končí oprava baziliky na Svatém Kopečku. Otevřou se i doposud nepřístupné části (zdroj: Studio ČT24)

V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce končí náročná rekonstrukce za 114 milionů korun. Jedno z nejznámějších poutních míst v Česku bylo před dvěma lety prohlášeno národní kulturní památkou a ve stejném roce začala také oprava, na kterou se podařilo získat evropskou dotaci. Práce probíhaly uvnitř baziliky i na hlavním nádvoří a v zahradě. Nově budou přistupná i místa, do kterých byl doposud vstup zakázán.

V rámci obnovy dělníci opravili omítky, fasády, okna, dveře, ale také elektroinstalace, osvětlení, vytápění a ozvučení celého objektu. Důležitou součástí byla také instalace nových zabezpečovacích a protipožárních systémů.

Restaurovala se i umělecká díla jako sochy, malby, vitráže, oltář, kazatelna a celý historický mobiliář známé baziliky. V rámci rekonstukce se podařilo upravit i hlavní nádvoří včetně zahrady i takzvané Svaté schody a muzeum Matice svatokopecké.

Projekt umožní otevření nových návštěvnických tras a celoroční návštěvnický provoz památky. Veřejnosti se otevřou nové, dosud uzavřené, nepřístupné nebo nevyužívané části areálu. 

Bazilika je mezi národními kulturními památkami už dva roky

Poutní areál Svatý Kopeček u Olomouce s kostelem Navštívení Panny Marie se stal rozhodnutím vlády národní kulturní památkou v lednu 2018. Zařazení na tento seznam přivítali památkáři i zástupci církve.

Areál na Svatém Kopečku, který každoročně navštíví desítky tisíc poutníků, vlastní a provozují strahovští premonstráti. V Olomouckém kraji je třináct nemovitých kulturních památek, mezi nimi také například hrad Bouzov, hrad Šternberk, olomoucká Vila Primavesi nebo soubor barokních kašen a sloupů v Olomouci.