Pellegrini: Čoskoro odvoláme podpredsedu ÚVO Bugalu
22.1.2020 12:12
akt. 19.01.2021 05:24

Pellegrini: Čoskoro odvoláme podpredsedu ÚVO Bugalu

Pellegrini po zasadnutí vlády tvrdí, že odvolanie podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Juraja Bugalu je už len formalita.

Vláda na návrh predsedu ÚVO Miroslava Hliváka odvolá podpredsedu Juraja Bugalu. Predseda sa rozhodol podať návrh na odvolanie Bugalu kvôli Bugalovmu porušeniu zákona .

Podpredseda ÚVO totiž ešte v pozícii advokáta firiem Ivana Kmotríka do protischránkového zapisoval firmy oligarchu, hoci bol v konflikte záujmov. Bugala totiž s Kmotríkom aj podnikal.

Súd preto jeho advokátskej kancelárii udelil spolu 8 pokút v celkovej výške 160-tisíc eur.

Napriek svojmu verejnému prísľubu Bugala aj po potvrdení nezákonného konania odstúpiť odmietol

Pellegrini: Ide len o technickú záležitosť

Predseda vlády Peter Pellegrini potvrdil, že Bugalu vláda odvolá čo najskôr. „Iba odvolaním podpredsedu by sme znefunkčnili Radu Úradu pre verejné obstarávanie. Hneď, ako doplníme členov rady, zároveň odvoláme pána podpredsedu. Nebudem brániť predsedovi v jeho nominácii,“ uviedol Pellegrini po rokovaní vlády.

Juraj Bugala na Pellegriniho slová nereagoval. „Z dnešného rokovania vlády nemám doposiaľ žiadnu informáciu,“ vyjadril sa podpredseda ÚVO.

Šéf úradu Miroslav Hlivák trvá na svojom návrhu na odvolanie Bugalu a nevidí dôvod, aby o ňom vláda nemohla rozhodnúť. Naďalej budem vyvíjať enormné úsilie o riadny a zákonný chod Rady úradu ako odvolacieho orgánu,“ dodal Hlivák.

Podozrenia okolo Juraja Bugalu


Okrem toho, že Bugala je bývalým advokátom oligarchu Ivana Kmotríka, má biznisovo blízko aj k oligarchovi Vladimírovi Poórovi, s ktorým spoluvlastní firmu


Bugala robil biznis aj s dépeháčkarmi, ktorých fiktívne transakcie obhajoval pred súdom. Prenajal si od nich budovu, ktorá bola predmetom fiktívnych prevodov.


Juraj Bugala bol kľúčovou postavou prvého veľkého procesu týkajúceho sa protischránkového registra na Okresnom súde v Žiline.


Súd totiž preveroval, či firma Infra Services, ktorej 49% na papieri vlastnili Bugala a jeho partner v advokácii Peter Ďurček, zapísal pravdivé údaje do protischránkového registra.


Keďže v Infra Services sa roky špekulovalo o vplyve Ivana Kmotríka, súd inými slovami overoval, či sú Bugala s Ďurčekom Kmotríkovými bielymi koňmi.


Na súd mal prísť vypovedať aj Ivan Kmotrík, nakoniec však neprišiel. Deň pred pojednávaním sa totiž priznal k vlastníctvu podielu vo firme – tváril sa však, že 49% akcií práve kúpil. Súd preto konanie zastavil a nerozhodol, či dovtedy firmu vlastnili biele kone.


Zostávajúcich 51-percentný podiel v Infra Services vlastní verejná Bratislavská vodárenská spoločnosť. Infra Services čelí podozreniam z tunelovania verejných peňazí.


Infra Services posielala milióny piatim firmám Jaroslava Tekera prepojeného na Juraja Bugalu, aj firme Richarda Szelleho s väzbami na Bugalu.


Mesto Bratislava na základe zistení mestského kontrolóra apeluje na Infra Services, aby spoločnosť podala trestné oznámenie pre nehospodárne nakladanie s financiami a majetkom.


Bugala bol v rokoch 2016-2018 podpredsedom predstavenstva Infra Services. K jeho pôsobeniu v Infra Services sa Bugala odmietol vyjadriť, keďže v orgánoch spoločnosti už nepôsobí.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Juraj Bugala
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.