Patrně nejuznávanější český klavírní virtuos současnosti Ivo Kahánek od počátku věděl: „Nahrát ty skladby průměrně by byl zločin.“ Nyní už má hudebník jistotu, že zločin nespáchal: album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů nahrané s Bamberskými symfoniky pod vedením českého šéfdirigenta Jakuba Hrůši nominoval britský BBC Music Magazine na nejlepší nahrávku uplynulého roku.

BBC Music Magazine je globálně nejprodávanější periodikum o klasické hudbě, takže skutečnost, že ukázal na Kahánkovu nahrávku a zařadil ji mezi tři alba, z nichž vzejde vítěz, je velkým úspěchem a prestiží. O výběru rozhodli odborníci, konečné pořadí určí posluchači: na webu BBC Music Magazine Awards je spuštěno hlasování a bude trvat do 19. února.

Počin, který se ve své kategorii může stát nejlepším na světě, lze snadno vnímat jako ryze český. Čeští skladatelé jsou interpretováni českým klavíristou, orchestr řídí český dirigent a i Bamberští symfonikové odkazují na český původ – hudební těleso vzniklo po druhé světové válce po odsunu členů pražské Německé filharmonie z tehdejšího Československa.

„Slogan, že jde o německý orchestr s českým zvukem, rozhodně není marketingový tah. Měkkost smyčců podtrhuje dirigent Jakub Hrůša a na albu je podle mě cítit, jak všichni hrajeme Dvořáka a Martinů rádi. Z hlediska uměleckého zážitku byla práce na albu absolutním štěstím,“ líčí Kahánek.

Kromě štěstí cítil klavírista i trému a velkou zodpovědnost: „Natáčel jsem věci, které považuji v hudební literatuře za zásadní, navíc se špičkovým orchestrem a s pravděpodobností hraničící s jistotou, že už je nikdy nahrávat nebudu. Ke všemu jde o těžké skladby, zejména v případě Dvořáka. Je to krásná a vřelá hudba, takže na první pohled není slyšet, jak je pro interpreta velmi obtížná,“ říká Kahánek.

„Zatímco Čajkovského Klavírní koncert b moll je všeobecně vnímán jako zkouška schopností klavíristy, Dvořákova skladba je v jistém ohledu ještě náročnější. To je i jeden z důvodů, proč se nehraje tak často, Martinů je zase složitější na pochopení. Nemohl jsem si dovolit, aby to dopadlo špatně, dokonce ani, aby to dopadlo průměrně.“

Puncem na to, že se vše podařilo, přitom není jen nynější nominace. Už v listopadu BBC Music Magazine zvolil Kahánkovu nahrávku albem měsíce a ozdobily ji hodně pozitivní recenze. Jejich častý motiv se dá shrnout: ta hudba je tak skvělá, že by se měla hrát častěji. Jakýsi objev skladeb, které rozhodně nepatří k mainstreamu, těší Kahánka ze všeho nejvíc.

Slavnostní vyhlášení vítězného alba proběhne 22. dubna v Londýně.