Hlavní obsah

Česko je čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU

Novinky, tov

Podíl vládního dluhu Česka k HDP loni ve třetím čtvrtletí klesl na 32 procent. Nižší zadlužení mají ze zemí EU jen Estonsko, Lucembursko a Bulharsko. Nejzadluženější jsou naopak Portugalsko, Itálie a Řecko, kde tento poměr činí skoro 180 procent. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Eurostat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Podíl vládního dluhu na HDP

Článek

Nejméně zadluženou zemí EU je nyní Estonsko, kde poměr dluhu k HDP dosahuje jen 9,2 procenta. V případě Česka došlo mezi druhým a třetím čtvrtletím ke snížení relativního zadlužení o 1,2 procentního bodu na 32 procent. V absolutní výši se dluh snížil mezičtvrtletně o skoro 34 miliard na 1,78 bilionu korun. Meziročně dluh nicméně v korunovém vyjádření mírně stoupl, a to o 5,4 miliardy.

Nejvíce zadluženou zemí zůstává Řecko, následují Itálie, Portugalsko, Belgie a Francie.

„ČR si v loňském roce polepšila a je už čtvrtou nejméně zadluženou zemí Unie. A snad jedna drobná, možná trochu jedovatá poznámka, zatímco mezi pěti nejméně zadluženými figuruje jen jedna země eurozóny (Lucembursko), poslední pětici statečně obsadily pouze země platící eurem,” komentoval analytik ČSOB Petr Dufek. Pětici nejlepších vedle výše uvedených doplňuje Dánsko.

Pojem „vládní dluh“ (neboli také „veřejný dluh“) je často mylně zaměňován se státním dluhem – ten tvoří zjednodušeně součet deficitů hospodaření státního rozpočtu. Vládní dluh tvoří právě zmiňovaný státní dluh, nicméně i dluhy obcí, krajů, vládních příspěvkových organizací, státních fondů a zdravotních pojišťoven.

Na dluhopisový trh eurozóny už třetím měsícem míří příval nových eur v podobě obnoveného „kvantitativního uvolňování” Evropské centrální banky, která nakupuje vládní dluhopisy. I za této situace se nicméně vývoj veřejných financí většiny zemí EU relativně zlepšuje.

To je vidět na plnění dluhových kritérií Unie. Ta požadují, aby poměr dluhu k HDP nepřekračoval 60 procent a schodek rozpočtu byl pod třemi procenty.

„Když se podíváme na plnění tříprocentního kritéria schodku rozpočtu, tak z 22 zemí, které jsou schopny poskytnout Eurostatu data v požadované kvalitě, aktuálně tento parametr neplnila pouze jedna země – Rumunsko –, zatímco před deseti lety to bylo osmnáct zemí. Z osmadvaceti zemí Unie neplní šedesátiprocentní kritérium zadlužení už 'jen' polovina. V nejhorších dobách to bylo 17 zemí,” dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám