Hlavní obsah

Toyota svolává do servisu miliony aut kvůli airbagům

Japonský výrobce automobilů Toyota svolá po celém světě do servisů celkem 3,4 milionu osobních aut. Nejvíce jich je v USA, 2,9 milionu. Aut evropských zákazníků se akce netýká.

Foto: Toyota

Toyota Avalon modelového roku 2016

Článek

Důvodem pro svolávací servisní akci je závada na elektronice, která může mít vliv na funkčnost airbagů. S odvoláním na prohlášení společnosti o tom informovala agentura Reuters.

Jedná se o vozy Corolla modelových let 2011 až 2019, Matrix modelových let 2011 až 2013 a Avalon, včetně jeho hybridní verze, a to v modelových letech 2012 až 2018. Auta mohou mít vadnou elektronickou řídicí jednotku, která může během dopravní nehody způsobit nespuštění či pouze částečné spuštění airbagu.

Foto: Toyota

Americká Toyota Corolla modelového roku 2018

Opatření se nejvíce týká Spojených států, kde bylo povoláno do servisů 2,9 milionu vozů. Zbytek aut je jinde ve světě, ovšem nikoli v Evropě – podle vyjádření českého zastoupení žádné auto evropských zákazníků Toyoty není součástí této svolávací akce.

Máte-li ale dotčenou Toyotu Matrix, Corolla či Avalon individuálně dovezenou z USA, je namístě se o problém zajímat. Na webu americké divize Toyoty lze podle kódu VIN zjistit, jestli se vašeho auta, určeného pro americký trh, týkají nějaké svolávací akce.

Foto: Toyota

Americká Toyota Matrix modelového roku 2011

Zákazníci, jejichž vozu se to týká, dostanou nejpozději v březnu dopis s pozvánkou do servisu. Oprava bude provedena bezplatně, samozřejmě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám