Hlavní obsah

Polský hornický odborář se setkal s Gretou, má problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předák hornických odborů z jednoho uhelného dolu na jihu Polska čelí obviněním ze zrady poté, co se setkal se švédskou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Švédská aktivistka Greta Thunbergová na Světovém ekonomickém fóru.

Článek

„Řekl jsem jí, že se horníci nebojí změn, pokud se s nimi jedná poctivě,” komentoval Jerzy Hubka společný snímek s aktivistkou. Na internetu však sklidil bouři nevole a nadávek.

Ve středu se od něj distancoval i vlastní odborový svaz ZZG, který schůzku s aktivistkou před kamerami označil za projev „hloupé megalomanie”.

Thunbergová tento týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu opět kritizovala politické a ekonomické špičky světa, že pro zlepšení stavu klimatu zatím nic neudělaly. Dodala, že se před cestou do Švýcarska setkala s polskými horníky, kteří přišli o práci kvůli uzavření dolu. „Dokonce ani oni se nevzdali, naopak chápali nezbytnost změn lépe než vy,” prohlásila.

Náš dům stále hoří, selhali jste, rozjela se Greta v Davosu

Evropa

„Setkali jsme se s Gretou Thunbergovou, aby uviděla alespoň náhražku dolu. Řekli jsme jí, že se horníci nebojí změn a přeměn, avšak za podmínky, že se s nimi jedná poctivě, vedou se čestná jednání a dosáhne se konkrétního kompromisu. Zdůrazňovali jsme, že doly nevytvářejí uhlíkové emise a že je lze úspěšně vybavit moderními technologiemi, které prospějí životnímu prostředí, aniž bychom přišli o pracovní místa,” vysvětloval odborář.

Greta natáčela polskou uhelnou elektrárnu, dovnitř ji nepustili

Evropa

Většina komentářů na sociální síti ale Hubku zkritizovala. „Děláš ostudu (hornickému) stejnokroji fotkou s posedlým děckem, které by mělo sedět ve škole!” zněl jeden z odsudků. Další kritici ho označili za „zrádce”, který horníkům udělal „ostudu a hanbu”; „plivnout mu do tváře by bylo málo”.

Připravte se na miliony migrantů kvůli klimatu, varoval komisař OSN

Zahraniční

Mluvčí „konkurenčních” hornických odborů Patryk Kosela označil Hubku za „ostudu” a „užitečného idiota”, který se kamarádíčkuje s Gretou zrovna v době, kdy se bojuje o polské hornictví kvůli dovozu uhlí z Ruska a „škodlivé politice” Evropské unie. „Jsou odboráři, kterým záleží na hornících, ale jsou i zrádci jako Jerzy Hubka, kteří kvůli chvilce slávy spáchají sabotáž,” napsal.

Schůzky nelituje

Hubka přesto schůzky nelituje. „Horníci potřebují dialog, a ne drastické kroky. Chtěli jsme Gretě ukázat situaci z druhé stránky. Doly by se neměly bezpodmínečně zavírat, ale lze je přeměnit díky moderním technologiím. Mluvili jsme například o možnosti zplynování uhlí. Greta to vzala s pochopením. Je to aktivistka světového věhlasu, jejíž hlas má svou váhu, a proto jsme jí chtěli vysvětlit naše názory,” řekl deníku Gazeta Wyborcza.

„Vždy jsme hájili doly, demonstrovali za ně. Nařčení, že je chci zlikvidovat, mi křivdí,” dodal.

Jubilejní Davos řeší ekologii i pomalejší hospodářský růst

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám