Snímek z filmu Jiří pes uprchlík.

Snímek z filmu Jiří pes uprchlík. Zdroj: archiv Festivalu krátkých filmů

Snímek z filmu Nebát se ničeho.
Snímek z filmu Město burek.
Snímek z filmu Octová lázeň.
Snímek z filmu Nebát se ničeho.
Snímek z filmu Sbalím se a jdu.
11
Fotogalerie

Vyklopit všechno do půl hodiny: Začíná patnáctý Festival krátkých filmů Praha

Festival krátkých filmů opět nabídne to nejlepší z nejnovější světové produkce, nejzajímavější filmy českých tvůrců, půlnoční program s netradičními průvodci, dětské filmy i vizuální experimenty. A navíc také nejlepší kanadské filmy posledních let, odlehčený pohled na věci poslední, šokantní výlet do světa žen v režii něžného pohlaví, virtuální realitu, divokou vyjížďku na skejtech i program krátkých filmů pro seniory. Patnáctý ročník akce se odehraje od 22. do 26. ledna v pražských kinech Světozor, Pilotů a Oko a v Národní technické knihovně.

V Mezinárodní soutěži se letos představí v pěti programech 25 filmů rozmanitých žánrů. Ve výběru se potkávají snímky ověnčené řadou festivalových cen s úplnými novinkami. Výrazným rysem letošní soutěže je zvýšená hladina humoru a neobvyklých námětů. Cenu může letos získat i český zástupce, který se do soutěže o hlavní cenu probojoval spolu s kraťasy z dalších dvaceti zemí světa. Mezi snímky, které pocházejí od USA po Malajsii, se tak zařadil film Nebát se ničeho režiséra Jakuba Jiráska z FAMU. Snímek vypráví o dvou kamarádkách, které se rozhodnou prorazit se svým YouTube videem ve světě influencerů.

Ostatním soutěžním českým filmům pak patří Národní soutěž: devět titulů poběží v premiéře v blocích nazvaných V divočině a V představách. O Ceně diváků v této sekci mohou rozhodnout letos poprvé i diváci mimo kino v hlasování, kde jsou filmy do 25. ledna zdarma ze zhlédnutí. Další novinkou je VR kino ve foyer Národní technické knihovny, kde vznikne prostor s nabídkou filmových projektů ve virtuální realitě.

Programový blok Země mezi moři představí nejlepší kanadské krátké filmy posledních patnácti let. Diváci mezi nimi najdou třeba temnou grotesku Další patro od Denise Villeneuvea (Blade Runner 2049), snímek kultovního režiséra Guye Maddina Accidence nebo festivalově nejúspěšnější kanadský kraťas poslední doby, Šelmu Jeremyho Comteho.

O posledních věcech člověka vypráví s hravostí a humorem tematická sekce Prach prachu. Lze se v ní dozvědět, jak vypadá posmrtný život kosmonauta nebo jaké je uspořádat si pohřeb ještě zaživa. Pětice filmů ženských autorek se představí v bloku Naprosto úžasná. Skejťákům se věnují krátké filmy v pásmu Frontside/Backside, v němž samozřejmě nechybí ani legenda skate videí a videoklipů Spike Jonze.

Tradičně se koná i oblíbená Brutal Relax Show plná půlnočních titulů i strašlivě nekorektního humoru. LABO opět nabídne filmy spočívající na vizuálním zážitku a překračující hranice médií. A diváci od tří do šesti let s rodiči se mohou těšit na program Pragueshorts dětem v sobotu 25. ledna v Bio Oko a o den později v kině Aero.

Vybraných 8 filmů si můžete pustit na pragueshorts.mall.tv, kde navíc můžete hlasovat pro diváckou cenu. 

Snímky z filmů, které se představí na Festivalu krátkých filmů, si prohlédněte ve fotogalerii: