Slavia začala překvapivou prohrou s druholigistou. Ve Spartě zářil hattrickem Tetteh

Sport ČTK Sport, ČTK
Aktualizováno 22. 1. 2020 18:53
Fotbalistům pražské Slavie nevyšlo první utkání zimní přípravy. Obhájci titulu a suverénní lídři tabulky na Strahově nečekaně podlehli druholigovému Ústí nad Labem 0:1. To rival ze Sparty vyhrál i druhé přípravné utkání, druhý tým druhé ligy Jihlavu porazil vysoko 5:0.
Ani Lukáš Masopust - stejně jako jeho slávističtí spoluhráči - v přípravě recept na druholigové Ústí nenašel
Ani Lukáš Masopust - stejně jako jeho slávističtí spoluhráči - v přípravě recept na druholigové Ústí nenašel | Foto: Reuters

V záloze Slavie v úvodním poločase nastoupili i oba nováčci Oscar s Hellebrandem. Pražanům v 15. minutě pomohla tyčka po Dramého střele, na druhé straně trefil brankovou konstrukci také hlavičkující Zelený.

Ústí drželo s favoritem krok a po půlhodině hry Bassey napálil břevno. Do stejných míst pak v 78. minutě zamířil i slávista Stanciu. Vzápětí rozhodl zápas Bílek umístěnou ranou. Výběr Jindřicha Trpišovského už v závěru odpovědět nedokázal.

"Samozřejmě jsme si představovali, že zápas zvládneme daleko lépe. Zase možná tahle facka je lepší na začátku, než kdyby přišla (v prvním jarním kole) na Bohemce," prohlásil útočník Stanislav Tecl, který odehrál druhý poločas.

"Ústí mělo skvělý pohyb, kterým mi připomnělo nás, když jsme v topu. Výkon od nás nebyl dobrý ani v jednom poločase, i když ve druhém byl podstatně kvalitnější, přestože jsme ho paradoxně prohráli," řekl novinářům trenér červenobílých Jindřich Trpišovský.

Vršovický tým v sobotu čeká další přípravný duel s prvoligovým nováčkem Českými Budějovicemi, pak slávisté odletí na herní soustředění do Portugalska, kde se utkají s dánským Aarhusem, Valerengou Oslo a švédským Hammarby.

Ve výpravě už nebude Jan Sýkora, který bude i v jarní části sezony hostovat v Jablonci, kde prožil povedený podzim. Oba kluby o tom informovaly na svých webech. Součástí dohody není opce na přestup.

Šestadvacetiletý univerzál Sýkora patřil ke klíčovým hráčům Jablonce. V 18 ligových zápasech zaznamenal pět gólů a šest asistencí a pomohl Severočechům k průběžnému třetímu místu v tabulce.

Plzeňský rodák se na úvod zimní přípravy vrátil do Slavie, ale po kondičním soustředění ve Španělsku úřadující mistry znovu opustil. "Jsem rád, že jsem zase v Jablonci. Chybělo mi prostředí a kluci v kabině. Cítil jsem se tady skvěle a bylo to vidět i na hřišti. Máme tady s klukama rozdělanou práci na jaro, tak jsem rád, že to tady můžu dokončit," uvedl Sýkora pro internetové stránky Jablonce.

Tetteh zvládl hattrick za poločas

Na výhře Sparty se hattrickem podílel Benjamin Tetteh, o zbývající góly se postarali Libor Kozák a Lukáš Štetina.

Sparta otevřela skóre už ve třetí minutě, kdy se ranou pod břevno prosadil Kozák. Pět minut nato domácí zvýšili po rohovém kopu a Štetinově hlavičce. Po přestávce byl hlavní postavou Tetteh, který nejprve proměnil penaltu a poté v závěru dvěma zásahy v rozmezí pěti minut završil hattrick.

Sparta navázala na úvodní přípravnou výhru 1:0 nad Českými Budějovicemi. Pražany nyní v sobotu čeká poslední domácí duel s Ústím nad Labem, poté čtvrtý tým prvoligové tabulky zamíří na soustředění do Španělska.

Baník i Příbram schytaly debakly

Fotbalisté Baníku Ostrava podlehli Ružomberoku vysoko 0:4 a utrpěli nejtěžší porážku zimní přípravy pod novým trenérem Lubošem Kozlem. Příbram zakončila Tipsport ligu debaklem 0:6 od druholigové Dukly Praha.

Ostravané v první půli jednou inkasovali, jinak byli aktivnější než slovenský soupeř. Po změně stran ale převzali iniciativu hráči Ružomberoku a během dvaceti minut dali tři branky. Jedním ze střelců byl český obránce Filip Twardzik.

Baník z dosavadních šesti přípravných utkání pod Kozlem jednou zvítězil, dvakrát remizoval a třikrát prohrál. "Výsledek hovoří za vše a chtěl bych se omluvit lidem, kteří přišli. V prvním poločase jsme ještě měli tři šance a měli jsme vést. Ale druhý poločas neměl nic společného s tím, co bychom chtěli předvádět. Plno hráčů mě vyloženě naštvalo," řekl kouč Kozel pro web ostravského klubu.

Příbram odstartovala přípravu nadějnou výhrou 3:1 nad Jabloncem, ve druhém duelu Tipsport ligy ale podlehla 0:4 Bohemians 1905 a s Duklou dopadla ještě hůř. Poslední tým prvoligové tabulky od pražského soupeře dostal čtyři branky už během úvodní dvacetiminutovky.

Základní část Tipsport ligy ovládla Mladá Boleslav se sedmi body ze tří zápasů. Středočeši jsou jedním ze čtyř účastníků závěrečného turnaje na Maltě, kde budou hrát ještě druholigový obhájce trofeje Brno, Ostrava a Dunajská Streda.

Záložník Lukáš Mareček skóroval při své premiéře za Teplice a pomohl k vítězství 2:1 nad Vratislaví na úvod kyperského soustředění. První branku Severočechů dal Alois Hyčka. Svěřenci českého trenéra Vítězslava Lavičky vyrovnali z penalty.

Přípravná fotbalová utkání:

Slavia Praha - FK Ústí nad Labem 0:1 (0:0)

Branka: 79. Bílek.

Sestava Slavie - I. poločas: Kovář - Holeš, Frydrych, Zelený, Bořil - Křišťan, Traoré, Hellebrand, Oscar, Provod - Hilál. II. poločas: Markovič - Coufal, Kúdela, Takács, Kosek - Masopust, Ševčík, Souček, Stanciu, Olayinka - Tecl. Trenér: Trpišovský.

Sparta - Jihlava 5:0 (2:0)

Branky: 49. z pen., 74. a 79. Tetteh, 3. Kozák, 8. Mandjeck.

Sestava Sparty - I. poločas: Heča - Vindheim, Štetina, Costa, Frýdek - Fortelný, Mandjeck, Kanga, Trávník, Plavšič - Kozák. II. poločas: Nita - Szewieczek, Kaya, Štetina, Hanousek - Graiciar, Fortelný, Krejčí, Sáček, Hašek - Tetteh. Trenér: Jílek.

Ostrava - Ružomberok 0:4 (0:1)

Branky: 17. Mojžiš, 63. Twardzik, 77. Kmeť, 82. Takáč.

Sestava Ostravy - I. poločas: Budinský - Reiter, Pokorný, Stronati, Holzer - Hrubý, Kuzmanovič, Kaloč - Lalkovič, Smola, Buchta. II. poločas: Budinský - Celba, Procházka, Šindelář, Fleišman - Jánoš, Drozd, Jirásek - Barkov, O. Šašinka, Granečný. Trenér: Kozel.

Liberec - Chrudim 5:2 (2:1)

Branky: 10. Rondič, 14. Mikula, 56. Pešek, 61. Beran, 83. Kuchta - 13. Surmaj, 73. Rybička.

Sestava Liberce: Nguyen (46. Knobloch) - Mikula, Chaluš (73. Pešek), Alibekov, Fukala - Breite, Mara - Kuchta, Beran (70. Michal), Pešek (70. Koscelník) - Rondič (70. Musa). Trenér: Hoftych.

FK Teplice - Slask Vratislav 2:1 (0:0)

Branky: 49. Hyčka, 63. Mareček - 51. Maczynski z pen.

Sestava Teplic: Grigar - Knapík, Čmovš, Shejbal (36. Hyčka) - Paradin, Mareček, Kučera, P. Mareš - Žitný (84. Emmer), Řezníček, Trubač (72. Radosta). Trenér: Hejkal.

Fotbalová Tipsport liga:

Skupina A:

Dukla Praha - Příbram 6:0 (4:0)

Branky: 14. a 16. Holík, 11. Tetour, 19. Ulmann, 55. Kozma, 74. Fišl.

Konečná tabulka:

1. Bohemians 3 2 0 1 6:2 6
2. Jablonec 3 2 0 1 5:5 6
3. Dukla Praha 3 1 0 2 9:5 3
4. Příbram 3 1 0 2 3:11 3

Skupina C:

Dunajská Streda - Nitra 2:1 (0:0), Brno - Skalica 3:1 (3:1).

Konečná tabulka:

1. Brno 3 2 0 1 9:6 6
2. Nitra 3 1 1 1 9:6 4
3. Skalica 3 1 1 1 5:6 4
4. Dunajská Streda 3 1 0 2 2:7 3
 

Právě se děje

Další zprávy