Hlavní obsah

O první ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje bojují také Jeseníky

Novinky, Táňa Arťušenková

První ročník soutěže v oblasti turismu se koná v Moravskoslezském kraji. Ceny cestovního ruchu za rok 2019 chtějí představit výjimečné projekty a vyzdvihnou osobnosti, které turismus na severní Moravě a ve Slezsku rozvíjejí. Svá želízka v ohni mají rovněž Jeseníky.

Foto: Táňa Arťušenková

Městské muzeum v Rýmařově přiblížuje například historii těžby kovů na Jesenicku.

Článek

První ročník soutěže počítá s udělením cen v pěti kategoriích. Za rok 2019 budou vyhlášeny - osobnost cestovního ruchu, nejlepší počin cestovního ruchu, nejromantičtější místo, nejmilejší zařízení pro rodiny s dětmi a nejoblíbenější atraktivita v kraji v roce 2019. O vítězích rozhodnou odborníci i veřejnost.

Jeseníky mají mezi finalisty prvního ročníku hned několik zástupců.  V první kategorii Osobnost cestovního ruchu Moravskoslezského kraje 2019 je mezi vybranými Růžena Zapletalová, ředitelka Městského muzea Rýmařov. O cenu za Nejlepší počin cestovního ruchu roku 2019 se uchází rýmařovská Expozice textilní výroby Hedva Český Brokát.

A pokud lidé navštívili nejvyšší moravskoslezské hory a líbilo se jim v tomto regionu, mohou svým hlasem přispět k vyhlášení nejromantičtějším místem na severní Moravě a ve Slezsku buď Poutního vrchu Cvilín v Krnově nebo Uhlířského vrchu u Bruntálu. Nejmilejším zařízením pro rodiny s dětmi se pak může stát Resort Kopřivná v Malé Morávce a nejoblíbenější atraktivitou Osoblažská úzkokolejka.

„Hlasující budou volit svého favorita z pěti atraktivit a míst předem schválených odbornou komisí. O nejromantičtějším místu, nejmilejším zařízení pro rodiny s dětmi a  nejoblíbenější atraktivitě rozhodne veřejnost, tedy každý, kdo má zájem v soutěži hlasovat. O osobnosti cestovního ruchu a nejlepším počinu pak odborníci v cestovním ruchu, kteří se dobře orientují v místních poměrech,“ dodal David Krčmář, ředitel krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism. Ta soutěž ve spolupráci s Moravskoslezským krajem pořádá.

„Cestovní ruch je pro ekonomiku našeho kraje nesmírně důležitý. Vytváří investice a pracovní příležitosti a přináší zisky. Například v roce 2018 se příjmy z turismu v kraji vyšplhaly na osm a půl miliardy korun. Nová soutěž Ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje zviditelní dobře fungující projekty, bude motivací pro ostatní subjekty v cestovním ruchu. Soutěž bude přínosná i pro návštěvníky kraje, kteří tak získají tipy na osvědčená místa, kde k turistům přistupují vstřícně a s respektem,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška, který nad akcí převzal záštitu.

„Pokud se soutěž osvědčí, rádi bychom v ní pokračovali. Předpokladem je každoroční vyhlašování, avšak s drobnými úpravami, měnit se mohou například jednotlivé soutěžní kategorie,“ poznamenal Jan Krkoška.

Lidé mohou hlasovat na www.cenycr.cz do 13. února. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 28. února v rámci veletrhu Dovolená na ostravské Černé louce.

Reklama

Výběr článků

Načítám