Hlavní obsah

Telefonní automaty v centru Prahy mizí, budky využije radnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost O2 začala s odstraňováním telefonních budek a automatů v centru Prahy. Operátorovi skončila povinnost je provozovat. V Praze 1 dosud fungovalo 66 telefonních automatů. Prázdné budky po automatech chce radnice využít pro informační servis nebo jako stojany na kola.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O odstranění budek a automatů usilovala radnice delší dobu, společnost O2 se podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) odstranění bránila. Telefonní budky využívala jako reklamní plochy. "Venkovní část kabin sloužila pro nevhodný typ reklamy na noční provozovny spojené s alkoturismem. Interiér kabin byl také zneužíván pro distribuci a aplikaci drog," uvedl Hejma na sociálních sítích.

V neděli zazvoní všechny telefonní budky, připomenou revoluci

17. listopad

Podle mluvčí společnosti O2 Czech Republic Lucie Jungmannové bylo odstranění telefonních automatů v Praze 1 plánované. Rušení budek zdůvodnila snižujícím se počtem hovorů, vysokými nároky na údržbu a bojem s vandalismem. "Telefonní budky ztrácí svůj smysl – využití automatů každým rokem výrazně klesá, z řady z nich lidé volají méně než jednou za měsíc," řekla Jungmannová.

Prázdné kabiny po telefonech v centru Prahy chce městská část dál využívat. Podle studie, kterou nechala městská část vypracovat koncem loňského roku, by mohly budky sloužit k vyvěšování informací o akcích radnice, jako zázemí pro bezplatnou výměnu a půjčování knížek v rámci projektu KnihoBudka, jako stojany na kola či dobíjecí stanice pro elektromobily, k jejichž budování se Praha 1 už dříve zavázala.

Knihobudka v akci

Už jen v nejmenších obcích

Operátor O2 loni v říjnu oznámil, že ke konci roku 2019 ukončí provoz všech veřejných telefonních automatů mimo ty, které musí povinně mít v nejmenších obcích. Z tehdy provozovaných 3900 telefonních budek jich letos zbude 1150 v obcích do 200 obyvatel.

Firma O2 Czech Republic patří do mezinárodní investiční skupiny PPF. O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti provozuje téměř osm milionů mobilních a pevných linek.

Reklama

Související témata:

Související články

Telefonní budky jsou pro dnešní děti záhadou

„Maminko, co to je?“ ptá se mě můj pětiletý syn, když při cestě ze školky míjíme na pražských Petřinách telefonní budku. Ani klasický telefon vlastně nezná –...

Z telefonní budky je kancelář

Stará telefonní budka, která dávno přestala sloužit svému původnímu účelu, se proměnila v malou kancelář. Od pondělí 13. března ji zájemci mohou vyzkoušet...

Výběr článků

Načítám