Premiér: Štrajk dopravcov nie je potrebný, dohodneme sa

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že sa dohodnú s autodopravcami na riešení ich požiadaviek. Zároveň dodal, že nevidí dôvod na to, aby išli štrajkovať. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

22.01.2020 13:54
debata (3)

VIDEO: Vláda je otvorená dohode s dopravcami. V čo verí premiér Pellegrini?

Video

Premiér sa podľa vlastných slov ešte počas stredy alebo štvrtka bude radiť s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) a ministrom dopravy Árpádom Érsekom (Most-Híd). „Aby mi dali kompletnú informáciu, aký tón bol tých rokovaní, ako sa uskutočnili, pretože evidujem, že v prípade najväčšej organizácie zastupujúcej dopravcov Česmad došlo k dohode,“ priblížil predseda vlády s tým, že Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) sa vyjadrila skôr negatívne.

„Rokovania sú o tom, že sa musí hľadať kompromis, rokovania nemôžu fungovať tak, že niekto sa zatne a povie, ak nebude po mojom, tak nebude nič,“ zdôraznil Pellegrini, podľa ktorého sa ukazuje, že časť dopravcov súhlasí s navrhovanými ponukami ministerstiev. Bude sa snažiť presvedčiť aj zástupcov UNAS.

Zároveň podotkol, že v situácii, keď svet bojuje s klimatickými zmenami, si treba položiť otázku, či naozaj nie je povinnosťou štátu výraznejšie podporiť tých, ktorí používajú na podnikanie najekologickejšie dopravné prostriedky. „Ja si myslím, že ten enviro vplyv v rozhodnutiach štátu nielen v oblasti dopravy do budúcna musí byť čo najsilnejší, a tak sú dnes smerované aj tie najvýraznejšie zľavy,“ ozrejmil s tým, že sa to bude snažiť vysvetliť aj zástupcom únie.

Poznamenal, že niektoré veci dokáže urobiť ešte táto vláda a niektoré bude môcť zasa pripraviť pre tú nasledujúcu. „Nie je dôvod na to, aby išli opäť štrajkovať, a ja si myslím, že na niečom sa určite dohodneme,“ skonštatoval Pellegrini.

Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia v stredu informovalo o tom, že prijíma návrhy, ktoré autodopravcom predložilo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR aj Ministerstvo financií (MF) SR. Česmad ich odsúhlasil na základe uznesenia prezídia združenia. UNAS sa k ponukám oboch ministerstiev postavila skôr odmietavo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Česmad #UNAS #dopravcovia