Windows 10 | Německo | Aktualizace | Windows 7

Rozšířená podpora pro Windows 7 se Německu prodraží. Zaplatí za ni miliony korun

Již 14. ledna skončila podpora systému Windows 7, který od tohoto data nedostane žádné bezpečnostní aktualizace. Tedy za předpokladu, že si jako firma nezaplatíte další rok podpory. To nyní učiní Německo, které tak Microsoftu zaplatí okolo 800 000 eur.

Microsoft chystaný konec podpory Windows 7 oznamoval několik let dopředu, nejednalo se tak o žádné překvapení. Samo o sobě ani není ničím výjimečným – podobného konce se již dříve dočkaly Windows XP, Visty a na řadu přijdou také Windows 8 a postupně i starší verze desítek. Přesto mnoho uživatelů a hlavně firem neupgradovalo na novější Windows či jiný, stále podporovaný systém.

Důvodů může být několik – od nutnosti provozování specifického softwaru vyžadujícího Windows 7 až po příliš nákladný přechod. Zbyvší uživatelé se ale vystavují potenciálnímu bezpečnostnímu riziku a tak Microsoft nabízí možnost předplatit si rozšířenou podporu na další roky. Ta je ale jen pro podniky a není vůbec levná – za jeden počítač zaplatí 25 dolarů na první rok, druhý už ale stojí 50 a třetí až sto dolarů.

Finální ceny se ale mohou lišit, velké firmy a instituce si mohou vyjednat slevy. To bude zřejmě případ i Německa, i tak se ale jedná o podpoře minimálně pro 33 000 zařízení, které stále běží na Sedmičkách. Za jejich podporu zaplatí okolo 800 000 eur, což je přibližně 20 milionů korun. Jen v samotném Berlíně by se mělo jednat přibližně o 20 000 z 85 000 počítačů. Valná většina je tak již aktualizovaná, konkrétní čísla ale nejsou známa.

Již od poloviny roku 2018 zavedla federální vláda program na řešení i právě tohoto problému. Zapojilo se do něj 30 úřadů, přičemž 20 již zcela přepnulo na Windows 10. Do budoucna tak lze očekávat, že číslo bude stoupat a Německo nebude muset kupovat podporu i na další roky.

Přestanou najednou počítače s Windows 7 fungovat? A co bude dál? To jsme řešili v novém Týdnu Živě:

Zdroj: Handelsblatt, The Verge

Diskuze (32) Další článek: Chcete se zbavit závislosti na mobilu? Tři aplikace Googlu vás donutí se zamyslet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,