Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Povedený závěr OH mládeže. Švancer vybojoval zlato v Big Airu

V slopestylu to ještě nevyšlo, ale po smolném čtvrtém místě si Matěj Švancer spravil chuť. Dokonale. Patnáctiletý velmi talentovaný lyžař získal na olympiádě mládeže v soutěži v Big Airu zlato. Díky vydařenému skoku v posledním finálovém kole zvítězil o tři body před Američanem Kiernanem Faganem.

Matěj Švancer vyhrál na OH mládeže soutěž v Big Airu
zdroj: ČTK/ČOV autor: Václav Pancer

Švancer se stal teprve druhým českým vítězem v historii mládežnických her po sdruženáři Tomáši Portykovi. "Jsem samozřejmě moc rád, je to nejlepší možná odpověď na to čtvrté místo ze slopestylu. Před posledním skokem jsem byl pátý a trochu jsem si na ten slopestyle vzpomněl," řekl Švancer.

"Ale snažil jsem se to tentokrát udělat jinak a bez chyby a povedlo se to. Triple jsem skočil teprve podruhé v životě, takže to bylo docela napínavé, ale kouč mi věřil, tak jsem si věřil také," dodal.

"Matěj zariskoval, skočil skok, o kterým jsme věděli, že ho dá, ale skákal ho podruhé v životě. Byl to switch double cork 1620 se safety, což je neskutečnej trik," popsal trenér Michal Peč.

Je nám líto, video expirovalo.
Švancerův parádní zlatý skok

Na olympiádě v Lausane měli Češi na kontě doposud dvě stříbra a bronz. Druhá místa obsadily rychlobruslařka Zuzana Kuršová a Diana Cholenská ve skikrosu, Štěpánka Ptáčková byla ve skoku na lyžích třetí.

V Lausanne se radovali z medailí také čeští hokejisté, kteří byli členy mezinárodních týmů ve formátu tři na tři. Štěpán Maleček a Zuzana Trnková získali zlato, Matyáš Šapovaliv přidal bronz. Jejich výsledky se ale do oficiálního hodnocení zemí nepočítaly.

Stejně jako bronz Víta Chabičovského v curlingu, který byl s Číňankou Pchej Ťün-chang třetí v soutěži smíšených mezinárodních dvojic. "Ke konci posledního endu jsme už tušili, že by to mohlo vyjít, a byli jsme hrozně nadšení. Bylo to prostě super," radoval se Chabičovský, kterému jako jeden z prvních gratuloval na místě olympijský vítěz z této nové olympijské disciplíny John Morris.

S medailovým ziskem 1-2-1 Češi vylepšili historické maximum. Před čtyřmi lety se z Lillehammeru vrátili rovněž se čtyřmi cennými kovy, ale bez zlata. Dohromady od roku 2012 vybojovali dvě zlaté, pět stříbrných a tři bronzové medaile.

Zdroj
ČTK, curling.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články