Traktor s motorem ferrari, říká o něm Zídek. V NBA se poprvé v akci představí obrovitý Zion

Proporce má takové, že trhá při zápasech vlastní boty. A zájem o něj je tak velký, že se na burze propadly akcie firmy, která zmíněné boty vyrábí. Řeč je o Zionu Williamsonovi, 19letému basketbalistovi, co si v noci na čtvrtek zahraje poprvé NBA. Jako už uzdravená jednička draftu nastoupí za New Orleans proti San Antoniu.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zion Williamson

Zion Williamson | Foto: Darren Yamashita | Zdroj: Reuters

Traktor s motorem ferarri. Takový model připomíná prvnímu českému basketbalistovi v NBA Jiřímu Zídkovi Američan Zion Williamson – jednička draftu, která si slavnou soutěž zahraje poprvé v noci na čtvrtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbalista Zion Williamson se po zranění představí v NBA

Na tohoto devatenáctiletého mladíka se upírá pozornost už dlouho, zvláště poté, co dokázal způsobit, když si v přípravném zápase roztrhl botu. Společnosti Nike pak klesly akcie o více než miliardu dolarů.

Tak velkou pozornost budí Williamson, který svými – minimálně – 130 kilogramy ničil na univerzitě své protihráče.

Svého času asi nejslavnější roztržená bota na světě:

„To je prostě traktor s motorem ferrari. Je opravdu neskutečné, jak se dokáže rozpohybovat. Jediná paralela, která se nabízí, je Shaquille O’Neal, proti kterému jsem hrál. Ten dokázal svých 150 kilo rozpohybovat s takovou dynamičností, že se tomu nedalo ani věřit,“ řekl o něm Radiožurnálu Jiří Zídek mladší, první Čech v NBA.

Neskutečně dynamický koulař

I ten se na odloženou premiéru rodáka ze Severní Karolíny pochopitelně teší. Vedle šlachovitých soupeřů vypadá Zion Williamson s postavou koulaře až úsměvně. Na podkošového hráče měří skromných 198 centrimetrů, to mu ale nebrání, aby ostatní převýšil. Je rychlejší, skáče výš a když je třeba, naloží konkurenty na záda.

Jenže nevídaná dynamika níčí i Williamsona samotného. Kvůli zranění nedohrál sezonu na univerzitě Duke a do té mezi profesionály nastupuje až v polovině. V přípravných zápasech – dával v nich průměrně přes 23 bodů – si poranil koleno a musel na operaci s meniskem.

„Jak jsem četl pár článků, tak i fyzioterapeuti a kondiční trenéři New Orleans se na něm učili. Neměli vůbec zkušenosti s takovým tělem, s takovou dynamikou, jakou Zion má. Myslím, že i pro lidi okolo něj, je jeho postava i možnosti naprostým unikátem,“ dodal bývalý hráč Charlotte, Denveru či Seattlu.

A aby hřmotné tělo vydrželo co nejdéle, učí jedničku draftu fyzioterapeuti dokonce i jinak běhat a chodit. Do NBA Zion Williamson vkročí po třetí hodině po půlnoci proti San Antoniu.

Marek Augustin, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme