Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Protidrogová centrála odkryla prodej drog z Česka přes ‚darknet‘ do celého světa

Česko

  15:22aktualizováno  16:32
PRAHA - Národní protidrogová centrála ve spolupráci s celníky a Českou poštou odkryla dva případy prodeje drog přes skrytou část internetu, takzvaný darknet. Drogy posílali pachatelé „ve velkém rozsahu“ z území České republiky do celého světa. Používali při tom virtuální měny a šifrovanou komunikaci.

Zásah policistů. foto: Reprofoto

Na středeční tiskové konferenci to řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Měsíčně podle něj rozeslali řádově kilogramy drog. V prvním případě byla zatčena pětičlenná skupina osob ve věku 25 až 28 let, ve druhém jeden pachatel.

Policie rovněž uvedla, že zaznamenala nárůst prodeje drog přes internet. Společně s celníky iniciovala u Evropské komise v těchto případech společný postup odpovědných úřadů.

Policisté pachatele zadrželi při dvou operacích s krycím názvem Airbus a Komp. V prvním případě byla zatčena pětičlenná skupina osob ve věku 25 až 28 let, ve druhém jeden pachatel. Hrozí jim trest vězení osm až 12 let. Policie nevyloučila zadržení a obvinění dalších lidí.

V případě Airbus skupina kupovala drogy v zahraničí, zejména v Belgii a Nizozemsku, do Česka je pašovala prostřednictvím soukromých kurýrních společností. Část drog prodávala v České republice, ale nabízela je i přes virtuální tržiště darknetu do celého světa včetně Spojených států, Austrálie nebo Ruska. Využívali k tomu Českou poštu. Dva pachatelé se podle policie soustředili na nabídku a zprostředkování obchodů na darknetu a zbytek skupiny se věnoval předávání drog koncovým odběratelům.

Darknet je neveřejný web, který je používán k nelegálním obchodům. Kromě drog je na něm možné sehnat zbraně, léky či třeba padělané doklady. Uživatelé na něm vystupují anonymně.

Drogy pachatelé posílali v menším množství, týdně to znamenalo mnoho desítek...
Další ze snímků získaných při operaci NPC.

Organizátoři v případě Airbus vystupovali pod pseudonymem „czechairlines“ a drogy nabízeli od roku 2015. Postupně působili na šesti virtuálních tržištích umístěných na síti Tor. Při platbách využívali virtuální měny, především bitcoin. Při domovních prohlídkách policisté zajistili asi šest kilogramů omamných a psychotropních látek, především tablety extáze, látku MDMA, ketamin a kokain.

Ve druhém případě byl zadržen jeden pachatel české národnosti, který se také zabýval distribucí omamných a psychotropních látek prostřednictvím darknetu dlouhodobě. Nabízel hlavně extázi, kokain, amfetamin, MDMA nebo konopí. Vše byl podle policie schopen dodat ve velkém množství a kvalitě. Drogy posílal do Austrálie, USA, Evropské unie i Ruska. I on používal virtuální měny a šifrovanou komunikaci. Zadržený má za sebou drogovou trestní minulost.

Na Kanárských ostrovech zadrželi Čecha kvůli pašování drog, na lodi měl 1500 kilogramů kokainu

Množství rozeslaných drog a vydělané peníze jsou podle Frydrycha nyní záležitostí vyšetřování, proto nechtěl spekulovat o jejich množství. Měsíčně ale podle něj pachatelé poslali řádově kilogramy drog. Protože drogy posílali v menším množství, týdně to znamenalo mnoho desítek zásilek, řekl.

Policie podle Frydrycha zaznamenává nárůst obchodování s tradičními drogami v kyberprostoru. Zvyšuje to dostupnost drog i pro lidi, kteří nejsou součástí drogové komunity nebo nemají kontakty na dealery. Na internetu se podle něj obchoduje v malém množství i v řádu kilogramů. „S tímto způsobem obchodu také souvisí nárůst zásilkové přepravy drog,“ dodal. Malé zásilky drog označil za vysokoobrátkové zboží, kdy se v Evropě za 24 hodin tímto způsobem prodají drogy i v řádu milionů korun.

Policisté odhalili organizovaný gang obchodníků s drogami. Jen v Česku chtějí obžalovat 58 lidí

Ředitel České pošty Roman Knap upozornil, že firma ručí za přepravu zásilek, ne ale za obsah. „To neznamená, že jsme otevřený distribuční drogový kanál pro Českou republiky,“ podotkl. Zdůraznil, že ve spolupráci s policií a celníky existují postupy, jak může být zasílání drog poštou odhaleno. „Jedná se o krajně rizikovou činnost s příslušnou trestní sazbou a nikomu toto zneužívání služeb České pošty nedoporučuji,“ dodal.

Podle Frydrycha je nyní třeba nalézt způsob rychlé selekce zakázaného zboží v zásilkách. Řekl, že Národní protidrogová centrála společně s celní správou iniciovala mezinárodní projekt předložený Evropské komisi. Účelem je propojit v podobných případech odpovědné orgány v klíčových evropských zemích, aby jim umožnil lepší a rychlejší spolupráci.

Darknet a obchodování s drogami

  • Darknet je skrytá ilegální komerční webová stránka na webu, kam běžný uživatel nemá přístup. Označuje se také za podsvětí internetu. Funguje přes šifrované sítě a je dostupný jen přes speciální software a konfiguraci komunikačních protokolů a portů. Funguje jako černý trh pro prodej zakázaných nebo různě omezených komodit (drogy, léky, zbraně, osobní údaje, padělané dokumenty, škodlivý software), ale i pro zboží legální.
  • Loni v březnu řekl tehdejší náměstek české celní správy Robert Šlachta v rozhovoru pro Lidové noviny, že drogy se z Česka do Německa stále častěji posílají poštou. Zájemci si drogy či látky sloužící k jejich výrobě nejčastěji objednávají prostřednictvím darknetu. Už v květnu 2018 upozornil na nárůst počtu případů distribuce drog prostřednictvím pošty také německý Spolkový kriminální úřad (BKA).
  • V září 2018 uvedla Národní protidrogová centrála (NPC), že dostupnost drog v prostředí internetu "může v budoucnosti ohrozit především mladší generace zvyklé využívat anonymního prostředí internetu či darknetu a schopné za zboží a služby platit alternativními měnami, jako je například bitcoin".
  • Letos v únoru rakouská policie informovala, že policisté z Rakouska, Česka a Německa rozbili mezinárodní skupinu obchodníků s drogami. Celkem při této akci zadrželi 53 lidí, mezi nimi tři občany Česka. Kurýři drogy dováželi do Rakouska z Německa a z Polska přes ČR auty nebo vlakem. Některé objednávky vyřizovali i prostřednictvím darknetu. Obchodníci podle vyšetřovatelů od podzimu 2017 do ledna 2019 prodali 314 kilogramů palic konopí, 20 kilogramů drogy speed, kilogram kokainu a pervitinu a další omamné látky. Na ulici měly hodnotu 3,8 milionu eur (98 milionů korun). Další drogy za asi 810.000 eur a zbraně našli při domovních prohlídkách v Rakousku a Česku.
  • V říjnu 2017 Krajský soud v Brně poslal na devět let do vězení Tomáše Jiříkovského, kterého žaloba vinila z krádeže bitcoinů z internetového tržiště v přepočtu asi za 16 milionů korun, z obchodování s drogami a nedovoleného ozbrojování. Jiřikovský ve svém internetovém obchodě Sheep Marketplace (Ovčí trh) umožňoval anonymní nelegální transakce. Šlo o neveřejný šifrovaný web, který Jiřikovský provozoval podle obžaloby od února do listopadu 2013. Podle státního zástupce se obchodovalo především s drogami.
Autor: