Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Havlíček: Prověřování zakázky na IT systém známek finišuje, jedná se o tom denně

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. foto: ČTK

Praha - Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zřejmě v pátek při nástupu do čela ministerstva dopravy oznámí, jaký bude další osud sporné zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám za čtyři stovky milionů korun. Okolnosti zakázky prověřují odborníci a už jsou s prací téměř hotovi, řekl ve středu Havlíček ČTK a České televizi na kongresu Samoška v Olomouci.
  15:25

Podle ministra se při zakázce pravděpodobně stalo několik pochybení, včetně velkého manažerského selhání.

Firma, která měla dodat systém digitálních dálničních známek, je připravena smlouvu ukončit

„V posledních dnech jednáme takřka denně a řešení máme prakticky už hotové. Jenom dnes musíme domluvit i s ohledem řekněme na všechny právní náležitosti, kdy a jakým způsobem to prezentujeme. Pravděpodobně to všechno sdělíme v pátek dopoledne v rámci mého nástupu na úřad (MPO),“ uvedl Havlíček.

Zakázkou se zabývají týmy odborníků, které se podle Havlíčka snaží zjistit její faktický stav. „Abychom skutečně mohli dát nějaký ucelený závěr, kterému se už dnes blížíme, a troufám si tvrdit, že v pátek bychom ho mohli zveřejnit,“ dodal Havlíček.

Předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Zdeněk Juračka (vlevo) a...
Předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Zdeněk Juračka (vlevo) a...

Zakázku na dodávku a provoz IT systému k elektronickým dálničním známkám, který bude zahrnovat mimo jiné e-shop či mobilní aplikaci, dostala společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Kritikům se však nelíbí cena zakázky ani způsob zadání.

SFDI pro zakázku nevyhlásilo otevřenou soutěž, ale kvůli požadavkům zpravodajských a bezpečnostních služeb byla vedena v utajovaném režimu. Ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica řekl, že fond oslovil pět vytipovaných firem, které splňovaly podmínky, a vybral nabídku s nejnižší cenou.

Podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček po pondělní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) novinářům řekl, že stát se pokusí zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky zrušit, případně výrazně zredukovat.

Havlíček má dopravu natrvalo, potvrdil Babiš. Na resort premiér dohlíží, celou noc si dopisoval s šéfem ŘSD

Hořelicu i prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka v pondělí vyzval k odstoupení premiér Babiš. Podle něj byla zakázka špatně zorganizovaná a měla by být zrušena. Kvůli zakázce Babiš odvolal ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO), kterého nahradí právě Havlíček.

Hořelica chce co nejdříve seznámit Havlíčka se situací kolem sporné zakázky. Stejně hodlá postupovat i Čoček. „Já si s nimi chci v každém případě promluvit. Všechno nyní skutečně směřuje k tomu, že tam došlo k několika pochybením. Z mého úhlu pohledu je tam velké manažerské pochybení,“ uvedl Havlíček.

Hořelica a Čoček podle Havlíčka už nejsou pouze řadovými úředníky, ale také manažery. „Nesou nějakou svoji odpovědnost a musí celou situaci vždy vyhodnocovat s určitým nadhledem, v určitém kontextu věcí. Nejen si to argumetnovat tím, že úředně je všechno v pořádku,“ upozornil Havlíček. Zakázky za stovky milionů korun podle něj mohou vždy budit nějaké pochybnosti, takže je lepší tendry konzultovat například s dozorčí radou státního podniku a nakonec je nechat projít vládou.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...