Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

Putin kvůli nové vládě zkrátil návštěvu Izraele na jeden den. Místní mu vyšli vstříc

Ruský prezident Vladimir Putin přednáší poselství o stavu země. foto: Reuters

Jeruzalém - Ruský prezident Vladimir Putin zkrátil plánovanou dvoudenní návštěvu Izraele na jeden den. S odkazem na Putinova mluvčího Jurije Ušakova to ve středu napsala agentura TASS. Důvodem zkrácení cesty je podle něj situace kolem obnovení ruské vlády.
  15:28

Mluvčí Kremlu označil 23. leden, kdy Putin do Izraele přiletí, za mimořádně „nabitý“ den. „Původně byla návštěva plánována jako dvoudenní, ale v souvislosti se situací kolem obnovení naší vlády jsme se rozhodli tuto cestu zkrátit. Vykonáme ji za jeden den,“ řekl Ušakov.

Babiš zamířil do Jeruzaléma. Fóra proti antisemitismu se zúčastní i Putin či Macron, Polsko ho bojkotuje

Podle jeho slov izraelská strana rozhodnutí přijala s pochopením. Všechny základní akce spojené s návštěvou se totiž podařilo natěsnat do jednoho dne. Putin se pouze nestihne zúčastnit slavnostní večeře, kterou ve středu pro všechny zahraniční účastníky pořádá izraelský prezident Reuven Rivlin.

Ruský prezident se má v Izraeli zúčastnit vzpomínkové akce k uctění památky obětí holokaustu a k 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Kvůli svému intenzivnímu programu podle Ušakova nebude mít čas na žádná setkání, tedy ani s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Ruská vláda v čele s předsedou Dmitrijem Medveděvem podala 15. ledna demisi. Den poté Putin se souhlasem dolní komory parlamentu jmenoval novým premiérem Michaila Mišustina. Celou vládu pak jmenoval tento týden v úterý.

Autor: