Ženy majú v škandinávskej kinematografii silný hlas

Obľúbená prehliadka výberovky zo škandinávskej kinematografie Scandi sa začína dnes a motívom hlavnej sekcie so šiestimi premiérovanými titulmi je upriamenie pozornosti na ženské autorky a filmy s feminínnou tematikou.

22.01.2020 16:00
1 Fat Frontm Foto:
Dokumentárny film Plnotučná sebaláska premietajú dnes o 17.30 h v kine Lumiére.
debata

Otvorí ju dánsky nominant na Oscara, dráma o nevyrovnanom milostnom vzťahu a rodine Srdcová kráľovná filmárky May el-Thouky s cenou divákov z festivalu Sundance. Okrem nových snímok si môžu diváci zopakovať či dobehnúť aj niektoré zameškané filmy z predchádzajúcich ročníkov.

V programe je napríklad kultová fantasy dráma Siedma pečať (1957) či Persona (1966) od azda najslávnejšieho švédskeho režiséra Ingmara Bergmana. Persona je psychologickým ponorom do ženského prežívania a budovania osobnej integrity vo vzťahu s vonkajším svetom, ktorý často núti nosiť masky s cieľom dosiahnuť spoločenský status či profesijné uznanie. V kontexte s Bergmanovým filmom môže byť zaujímavé odhaľovať, čo trápi a teší súčasné severské filmárky a ich postavy.

Nechceš byť chudá

V tohtoročnej selekcii filmov rezonuje téma ženskosti azda najväčšmi v dokumente Plnotučná sebaláska autorského dua Louise Deflefsenovej a Louise Kjeldsenovej, ktoré sa infiltrovali do aktivistickej a feministickej skupiny tučných žien. Filmárky objavili protagonistky na instagrame, kde uverejňovali fotografie a popisovali svoj vzťah k telu pod haštagom bodypositivity, čo možno preložiť ako pozitívna telesnosť.

Telo je prostriedok reprezentácie. Aby v súčasnom svete žena uspela a bola milovaná, musí byť nielen inteligentná, spoločensky obľúbená, ale jej telesná schránka musí spĺňať estetický štandard, ktorým je štíhlosť. A nedostatočnú štíhlosť riešia aj ženy s normálnou konvenčnou veľkosťou, diéta je v ich diškurze neustále prítomná, ako priznávajú samotné režisérky. Film Plnotučná sebaláska nahliada na nevyhnutnosť byť chudý ako na mýtus, povzbudzuje sebavedomie žien, ktorým sa nedarí schudnúť a sleduje ich cestu k zmiereniu sa s tým, ako vyzerajú. Protagonistky Plnotučnej lásky sú krásne pre ich vnútornú silu a odhodlanie. Autorky sa počas natáčania naučili mnoho o feminizme, o štruktúrach aktivizmu presadzujúceho prirodzenú krásu a tučnotu a vo filme sa do problematiky ponárajú prostredníctvom štyroch hlavných hrdiniek.

Tvrdohlavá aktivistka aj nedospelá dospeláčka

O žene bojovníčke je aj film Benedikta Erlingssona Žena vo vojne. Po debute O koňoch a ľuďoch, romantickej komédii o milostných pletkách nielen medzi ľuďmi, zostáva filmár v prostredí rodného Islandu a rozkrýva rezonujúcu spoločenskú problematiku. Hlavná hrdinka sa usiluje o záchranu islandskej prírody a tvrdohlavo bojuje proti spriemyselňovaniu krajiny sabotovaním stožiarov. Ak ste videli Erlingssonov predošlý film, viete, že je estét s poriadnou dávkou irónie.

Máte po tridsiatke a tiež sa akosi ťažko vzdávate statusu dieťaťa svojich rodičov? Možno sa nájdete v šialenej dramédii Švédky Lisy Aschandovej o hrdinke neschopnej prevziať zodpovednosť za svoje vzťahy a rozhodnutia, s príznačným názvom Volaj mame! Niki má totiž tridsaťpäť rokov, no žije zaseknutá niekde v dvadsaťpäťke. Na tom nie je nič zlé, kým ju neprikvačí nezodpovednosť a nedonúti ju prehodnotiť, čo to vlastne vystrája. Prehliadka Scandi potrvá do nedele 26. januára v Bratislave a v pätnástich regionálnych mestách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Film Europe #Scandi