Tesla se dere na pozici nejhodnotnější automobilky na světě, předstihla Volkswagen

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: Tesla

Tesla Model X
Model Y
Pokažené představený Tesly Cybertruck
Pokažené představení Tesly Cybertruck
Pokažené představení Tesly Cybertruck
7
Fotogalerie

Akcie společnosti Tesla posílily o dalších pět procent a tržní hodnota firmy překonala novou metu. Poprvé přesáhla 100 milionů dolarů (zhruba 2,3 bilionu korun). To je více než v případě Volkswagenu. Před sebou má Tesla už jen jedinou automobilku - japonskou Toyotu.

Cena akcií společnosti Tesla se v uplynulých třech měsících více než zdvojnásobila. Za jejich růstem stojí překvapivé dosažení zisku v loňském třetím čtvrtletí, zprávy o zvyšování výroby v nové čínské továrně a překvapivě příznivé údaje o odbytu v celém loňském roce.

Překonání tržní hodnoty 100 miliard dolarů mimo jiné přibližuje spoluzakladatele a generálního ředitele podniku Elona Muska k získání odměny v hodnotě kolem 346 milionů dolarů (téměř osm miliard korun), upozornila agentura Reuters.

Tesla sice roste, analytik CFRA Garrett Nelson ale již dříve upozornil, že stále visí otazníky nad její schopností udržet si ziskovou marži.

"Poukazujeme na to, že Tesla už v Číně snižuje ceny a čelí záplavě konkurence elektrických aut v USA. Letos se tam představí nejméně 25 nových modelů (schopných s největší pravděpodobností získat plný daňový dobropis 7500 dolarů)," uvedl Nelson.

Automobilky také všeobecně čelí slabší poptávce v USA. Celkově se prodej aut ve Spojených státech loni snížil na 17,1 milionu ze 17,3 milionu v roce 2018.

O Elonu Muskovi a dalších vizionářích se více dočtete v magazínu E15 Premium. Objednávejte z iKiosku, doprava je zdarma >>>