Tržní hodnota amerického výrobce elektromobilů Tesla ve středu poprvé překročila 100 miliard dolarů (zhruba 2,3 bilionu korun). Tesla tak v tržní hodnotě předstihla německý automobilový koncern Volkswagen a před sebou již má pouze japonskou automobilku Toyota Motor, napsala agentura Bloomberg.

Akcie Tesly ve středu vyskočily až o 4,6 procenta. Na začátku středečního maxima 572,11 dolaru (asi 13 tisíc korun) dosáhl tržní kapitál společnosti Tesla zhruba na 103,1 miliardy dolarů, což přesáhlo 99,8 miliardy dolarů společnosti Volkswagen.

Cena akcií Tesly se v uplynulých třech měsících více než zdvojnásobila. Za jejím růstem stojí překvapivé dosažení zisku v loňském třetím čtvrtletí, zprávy o zvyšování výroby v nové čínské továrně a překvapivě příznivé údaje o odbytu v celém loňském roce.

Tesla se soustřeďuje na výrobu elektromobilů. Volkswagen se oproti tomu zaměřuje na tradiční automobilový průmysl. Loni tak prodal 30krát více automobilů než Tesla. Generální ředitel Volkswagenu Herbert Diess uznal, že expanze společnosti Tesla ohlašuje radikální otřesení více než sto let trvajícího automobilového průmyslu, uvedl Bloomberg.

Překonání tržní hodnoty 100 miliard dolarů mimo jiné přibližuje spoluzakladatele a generálního ředitele podniku Elona Muska k získání odměny v hodnotě kolem 346 milionů dolarů (téměř osm miliard korun), upozornila agentura Reuters.