Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nečekaná šance na zlato. Krasobruslař Březina na ME vede po krátkém programu

Michal Březina si dojel pro první místo v krátkém programu. foto: ČTK

Aktualizováno
Štýrský Hradec - Krasobruslař Michal Březina na mistrovství Evropy nečekaně vede po krátkém programu. Za jízdu získal 89,77 bodu a má náskok 1,32 bodu před Rusem Dmitrijem Alijevem. Průběžně třetí je šestnáctiletý ruský mladíček Artur Danieljan. Březina úvodní část soutěže vyhrál na ME vůbec poprvé, podařilo se mu to na třináctý pokus.
  16:53aktualizováno  22:45

Ve čtvrtečních volných jízdách bude Březina útočit na druhou medaili z velké akce po evropském bronzu z roku 2013. A má nejlepší výchozí pozici k tomu, aby po sedmiletém panování Španěla Javiera Fernándeze usedl na uvolněný trůn.

Devětadvacetiletý Březina potvrdil po nevýrazných výsledcích v Grand Prix vzestup formy, který naznačil už na prosincovém mistrovství ČR. Předvedl dost možná svůj nejlepší krátký program na ME, i když známky nejsou úplně srovnatelné vzhledem k úpravě bodování před minulou sezonou.

Suverénně odskákal kombinaci čtverného salchowu s dvojitým toeloopem, trojitý axel i trojitý flip. „Pocity jsou skvělé. S tou jízdou jsem spokojený. Bylo vidět, že tam někteří lidé i stáli, to vždycky závodníka potěší. Doufám, že zítra to bude stejné,“ pochvaloval si v nahrávce pro média.

V té době ještě český reprezentant nevěděl, že to bude stačit na malou zlatou medaili za krátký program. Jako jediný z adeptů na přední umístění totiž jel v předposlední rozjížďce a musel čekat na výkony konkurentů. Z nich si nejlépe vedl Alijev, ale i on se kvůli nedotočeným skokům zařadil za Březinu.

Obhájci stříbra Alexandru Samarinovi z Ruska se nevydařil ani jeden ze dvou plánovaných čtverných skoků a na 13. místě ztrácí na Březinu patnáct bodů. Úplně vyhořel Francouz Kévin Aymoz, který prožíval životní sezonu a byl nejlepším Evropanem ve finále Grand Prix. Po krátkém programu se dvěma pády a pouze jednoduchým lutzem, za který nedostal ani bod, vůbec nepostoupil do volných jízd.

Březina poprvé od roku 2016 pojede na ME volnou jízdu v závěrečné rozjížďce šesti nejlepších závodníků. Na průběžných stupních vítězů byl naposledy právě před čtyřmi lety, kdy se ale propadl na desáté místo. Když v roce 2013 získal bronz, byl po krátkém programu čtvrtý. Posledním českým vítězem krátkého programu byl v roce 2008 Tomáš Verner, který takovou výchozí pozici v Záhřebu proměnil v evropský titul.

Ve středu se solidním krátkým programem prezentoval jeho svěřenec Matyáš Bělohradský, který je průběžně osmnáctý a může útočit na vylepšení loňské devatenácté příčky. Šance osmnáctiletého Čecha limituje nižší obtížnost. Zatím se totiž nepokouší o trojitý axel. „Ten výkon byl asi nejlepší, co mohl v tuhle chvíli být. Určitě trojitý axel tam bude za chvilku a pak to bude ještě lepší,“ řekl.

Michal Březina si dojel pro první místo v krátkém programu.
Březinovo jízda byla ta vůbec nejlepší.

V párech vládlo Rusko

Krátký program sportovních dvojic na mistrovství Evropy v krasobruslení podle očekávání ovládli reprezentanti Ruska. Jejich páry na šampionátu ve Štýrském Hradci obsadily první tři místa. V čele jsou s více než sedmibodovým náskokem Alexandra Bojkovová a Dmitrij Kozlovskij. 

Juniorští vicemistři světa z roku 2017 na seniorském evropském šampionátu závodí podruhé, loni skončili třetí. Čerstvě osmnáctiletá Bojkovová a její o dva roky starší partner navázali na výborná vystoupení z podzimní Grand Prix a známkou 82,34 bodu si o více než dva body vylepšili osobní rekord.

Průběžně druhá je další mladá ruská dvojice, sedmnáctiletá Darja Pavljučenkovová a dvacetiletý Denis Chodykin. Pátý pár loňského ME získal takřka 75 bodů a nechal přibližně o bod a půl za sebou dvojnásobné mistry Evropy z let 2017 a 2018 Jevgeniji Tarasovovou a Vladimira Morozova.

Nejzkušenější ruští krasobruslaři v této kategorii v krátkém programu doplatili na hrubou chybu v jedné ze zvedaček, kdy jen těsně unikli vážnému karambolu. Tarasovová se nad partnerovou hlavou odchýlila z rovnovážné pozice a museli odvracet její pád z velké výšky. To se jim povedlo, ale kvůli předčasnému ukončení těžkého prvku výrazně ztratili. Před pátečními volnými jízdami za lídry zaostávají takřka o devět bodů.

Loňští evropští šampioni Vanessa Jamesová a Morgan Cipres z Francie titul neobhajují, protože si naplánovali roční závodní pauzu. České krasobruslení v této kategorii na ME zastoupení nemá.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Štýrském Hradci (Rakousko):

Muži - po krátkém programu: 1. Březina (ČR) 89,77 bodu, 2. Alijev 88,45, 3. Danieljan (oba Rus.) 84,63, 4. Kvitelašvili (Gruz.) 82,77, 5. Vasiljevs (Lot.) 80,44, 6. Fentz (Něm.) 80,41, ...18. M. Bělohradský (ČR) 67,69.

19:15 sportovní dvojice - krátký program.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!