Založ si blog

Po troch rokoch prvýkrát optimistická predpoveď: svetová ekonomika porastie

Po dlhej sérii stále negatívnejších predpovedí pre svetovú ekonomiku prišiel Medzinárodný menový fond s nečakane optimistickým signálom. Svetová ekonomika má tento rok v porovnaní s 2019 posilniť. Aj keď len miernym tempom. A to napriek zásadným hrozbách.

MMF predpovedá zrýchlenie globálneho rastu z 2,9% v roku 2019 na 3,3% v tomto roku. Ide o prvý predpovedaný nárast odhadovaného rastu ekonomiky za ostatné tri roky. V roku 2021 MMF vidí tempo rastu ešte o desatinu vyššie na 3,4 %. A dôvody pre optimizmus? Očakávané postupne nižšie prepady vo výrobných sektoroch a zmiernenie rozporov medzi USA a Čínou.

Medzinárodný menový fond sa dokonca aktuálne pokúsil kvantifikovať vplyv snahy centrálnych bánk pri podpore globálneho ekonomického rastu. Podľa jeho odhadu sa centrálne banky pričinili o zvýšenie rastu o 0,5 percentuálneho bodu. Alebo, inak povedané, rast v rokoch 2019 a 2020 by bol o 0,5 percentuálneho bodu slabší bez tohto stimulačného tlaku.

Samozrejme, výraznejšiu celosvetovú expanziu stále brzdia obchodné spory medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami USA a Čínou. Napriek čiastočnej obchodnej dohode, ktorú uzavreli pred pár dňami, to nevyzerá na vyriešenie sporu v dohľadnej dobe. Spojené štáty totiž nemajú v pláne zrušiť súčasné obchodné bariéry ani po tom, ako Peking začne nakupovať poľnohospodárske produkty z USA. A v Spojených štátoch rovnako neveria, že sa Čína dokáže vzdať plagiátorstva a snahy získať a využiť duševné vlastníctvo amerických firiem.

Globálnej ekonomike neprospieva ani konflikt medzi USA a Iránom, ktorý sa ešte zďaleka neskončil. Výsledkom môže byť ropná kríza, akú svet zažil naposledy v 70. rokoch. Nemožno taktiež vylúčiť fakt, že najťažšie obdobie týkajúce sa brexitu ešte len prichádza, keďže dosiahnutie kompromisu medzi EU a Spojeným kráľovstvom bude veľmi ťažké.

Tieto riziká logicky nastoľujú otázku, či sú optimistické očakávania MMF pre tento rok reálne. Ak totiž niektorý z uvedených rizík eskaluje, môžeme byť pokojne svedkami obratu smerom k recesii.

Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

28.04.2021

Streamingový kráľ Netflix čelí stále silnejšej konkurencii a celkovo slabnúcemu dopytu nových zákazníkov kvôli uvoľňovaniu pandemických opatrení. Slabšie výsledky úvodom roka priniesli pokles akcií. Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok [...]

Americká ekonomika naberá na obrátkach

22.04.2021

K posilnenému rastu americkej ekonomiky prispelo hneď niekoľko faktorov vrátane vyššej dôvery spotrebiteľov a ich nákupom a rýchleho tempa očkovania. Veľký optimizmus budí fakt, že rastie viacero sektorov vrátane cestovného ruchu. Americká ekonomika nabrala na rýchlosti na jar na základe rastúcej dôvery spotrebiteľov, uviedol Federálny rezervný systém v stredu [...]

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

15.04.2021

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov. Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 75540x
Priemerná čítanosť článkov: 1574x

Autor blogu

Kategórie