V New Yorku vypukl soud s producentem Weinsteinem, hrozí mu doživotí

Soud na newyorském Manhattanu dnes začal projednávat ostře sledovanou kauzu hollywoodského filmového producenta Harveyho Weinsteina, který je obviněn ze sexuálního násilí. Weinstein trvá na své nevině, pokud jde o obvinění ze sexuálního napadení dvou žen, za něž je souzen. V případě usvědčení mu hrozí až doživotní vězení.

Dvanáctičlenná porota se bude zabývat dvěma údajnými útoky dnes sedmašedesátiletého filmového magnáta z let 2006 a 2013. Jednu ženu, tehdejší produkční Mimi Haleyiovou, podle žaloby přinutil k orálnímu sexu, druhou, jejíž jméno zůstalo utajeno, měl znásilnit. Od roku 2017 promluvilo o sexuálních útocích Weinsteina dalších víc než osmdesát žen.

Soud se bude zabývat ještě případem herečky Annabelly Sciorraové, kterou údajně Weinstein znásilnil v 90. letech minulého století. Případ je promlčen, nicméně má být prezentován jako důkaz producentova brutálního chování v rámci obvinění z násilného sexuálního útoku. Právě za tento zločin by mohl Weinstein dostat až doživotí, bude-li usvědčen.

Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím.

Žalobu má podpořit výpověď dalších čtyř údajných Weinsteinových obětí, které hodlají svědčit. Newyorská prokuratura vylíčila filmového producenta jako "monstrum", které zneužilo svého vlivu a své moci k sexuálním útokům proti ženám, jimž Weinstein nezřídka sliboval filmové role nebo slibnou kariéru.

Obhajoba má být podle newyorských médií důrazná. Advokáti hodlají předložit "desítky láskyplných e-mailů," které prý Weinstein dostával a které mají dokázat, že jeho kontakty se ženami neprovázelo žádné násilí. Podle obhájce Damona Cheronise se některé ženy "chvástaly, že mají s Weinsteinem poměr".

Proces by měl trvat nejméně měsíc, oznámil dnes soudce James Burke. Upozornil, že rozhodnutí se bude opírat o důkazy; soudní pře podle něj nebude "referendem o hnutí MeToo". Výrok poroty musí být jednomyslný. Pokud se porotci neshodnou, zákon umožňuje prokuratuře vyvolat nový soudní proces.

Weinsteinův případ vyvolává enormní zájem médií, očekávají se pouliční demonstrace. Jakmile newyorský proces skončí, má se Weinstein zodpovídat z dalších násilných činů před soudem v Los Angeles.

Související

Harvey Weinstein

Harvey Weinstein dostal u soudu dalších 16 let vězení

Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest 16 let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety v New Yorku dostal 23 let odnětí svobody a druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že někdejší velikán Hollywoodu stráví zbytek života za mřížemi.
Harvey Weinstein

Další americký soud shledal Weinsteina vinným ze znásilnění

Soud v Los Angeles shledal v pondělí bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina vinným ze znásilnění, informovala dnes agentura AP. Porota se na tom shodla po devíti dnech diskuzí. Sexuálních deliktů se podle poroty Weinstein dopustil v případě jedné ze čtyř žen, které u kalifornského soudu vypovídaly. V případě další ženy ho porotci zprostili obvinění a u zbývajících dvou nedospěli k závěru. Weinstein si už odpykává 23letý trest odnětí svobody, který mu uložil v roce 2020 soud v New Yorku.

Více souvisejících

Harvey Weinstein soudy Hollywood MeToo

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 33 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy