Rekordní ročník. Startupy ze StartupYardu jen loni vybraly přes 400 milionů korun a teď do něj míří další dva z Česka

Peter BrejčákPeter Brejčák

cedricmaloux

Foto: StartupYard

Šéf pražského akcelerátoru StartupYard Cedric Maloux

0Zobrazit komentáře

O nejstarším akcelerátoru našeho regionu nebylo téměř rok vůbec slyšet. Svoji pozornost totiž zaměřoval na podporu stávajících startupů ve svém portfoliu, což přineslo své ovoce. StartupYard loni zaznamenal rekordní rok, co se týče investic, ale také dalších přihlášených mladých firem do již jedenáctého akceleračního kola.

Loňské investice do startupů, které prošly StartupYardem, dosáhly historicky nejvyšší úrovně 415 milionů korun. Rok 2019 akcelerátoru, který nově sedí v HubHubu v pražském paláci Ara, přinesl také dva exity. Jeden si připsalo Brand Embassy, které StartupYardem prošlo v roce 2011 a koupila ho izraelská společnost NICE, a druhý má na svědomí startup Steel Mountain, jehož získala česká firma Avast.

Dohromady již investoři do StartupYardem podpořených startupů vložili 865 milionů korun. „Dostáváme se k miliardě. Čím jsou naše startupy starší, tím větší investice získávají, takže letošek bude rekordní opět,“ říká Cedric Maloux, CEO StartupYardu.

Celkově již akcelerátor podpořil 72 startupů z dvaadvaceti zemí. Mezi ty české patří například Retino, Rossum, Dáme Jídlo, Neuron soundware nebo BudgetBakers. „Celkem 57 procent našich startupů pořád existuje, což je opravdu vysoké číslo,“ usmívá se Maloux, který StartupYard vede od roku 2013.

hubhub-palac-ara_6-min

HubHub Palác ARA

Akcelerátor původně rozbíhal dvě akcelerační kola ročně, stejně jako loni teď bude probíhat jen jedno. V rámci letošního, celkově jedenáctého kola, které StartupYard představil ve středu, obdržel 280 přihlášek z 56 zemí, což je dvakrát více než v minulém roce.

Během dvou měsíců bylo následně vybraných šest nejlepších firem z pěti zemí – Francie, Moldavska, Estonska, Kosova a dva z České republiky. Průměrný věk zakladatelů je 36,5 roku, což z nich činí i „nejzralejší“ kolo.

„StartupYard se nezaměřuje jen na jednu oblast, akcelerované startupy se věnují průmyslu 4.0, fintechu, logistice, designu či médiím. Startupy si vybíráme na základě pokročilosti jejich technologie, aby ji nebylo jednoduché napodobit a okopírovat. Soustředíme se na to, aby byla bariéra vstupu na jejich trh co nejvyšší,“ přibližuje Maloux.

Podpořené startupy v jedenáctém kole:

Boom’n’Rank (Česká republika) – nástroj pro obsahový marketing

Boom’n’Rank je určen pro online marketéry, kteří mají problém soustavně vytvářet kvalitní obsah. Boom’n’Rank doporučuje témata, titulky, poskytuje základní SEO návrhy a analytiku. Na rozdíl od konkurenčních řešení vytváří přehledné datově podložené ediční plány.

24 Vision (Česká republika) – AI kontrola kvality na výrobních linkách

24 Vision System je určen pro manažery kvality, kteří potřebují zachytit veškeré vadné výrobky na výrobních linkách. Jedná se o kontrolní stanoviště výroby, které používá kamery a neuronové sítě k nalezení vizuálních defektů a konfiguračních chyb. Na rozdíl od konkurenčních produktů využívá umělou inteligenci k pochopení toho, co má kontrolovat a provádí komplexní kontrolu kvality se zaručenou přesností na 99,9 %.

cedric-maloux-startupyard

Foto: StartupYard

Cedric Maloux, CEO StartupYardu

Qoobus (Rumunsko) – nákladní doprava

Qoobus je určen pro malé a střední nákladní a dopravní společnosti, které nemají dostatek možností, transparentnosti a bezpečnosti při organizaci logistiky. Jde o tržiště, které poskytuje okamžitý přístup k více než 100 tisícům nákladních a transportních řešení. Na rozdíl od tradičních tržišť využívá Qoobus umělou inteligenci a big data, aby vyloučil nedůvěryhodné účastníky a zajišťuje end to end transakce, včetně plateb.

Symbolt (Kosovo) – platforma pro design a revize

Symbolt je určen pro marketingové týmy, které mají problémy s revizemi dokumentů. Je to inteligentní prostředí pro správu návrhů a revizí, které umožňuje marketingovým a komunikačním týmům zkrátit čas o třetinu. Na rozdíl od Google Dokumentů, Microsoft Wordu, PDF editorů a podobně, je Symbolt vytvořen pro editaci profesionálně navržených dokumentů tak, aby nedocházelo k narušení designu.

tomas-cupr-rohlik3

Přečtěte si takéPřes 4 miliardy korun v obratu a dvakrát větší zisk. Rohlík Tomáše Čupra dál roste a potvrzuje svou pozici jedničkyPřes 4 miliardy korun v obratu a dvakrát větší zisk. Rohlík Tomáše Čupra dál roste a potvrzuje svou pozici jedničky

Piixpay (Estonsko) – infrastruktura pro kryptoplatby

Piixpay je určen pro majitele kryptoměn a firmy, pro které je provádění transakcí v kryptoměnách příliš komplikované. Piixpay umožňuje uživatelům provádět EURO platby kryproměnami. Na rozdíl od řešení jako Bitwala nebo Bitpay jsou platby přes Piixpay okamžité, jednoduché a chrání uživatele před volatilitou.

iKast.io (Francie) – chytré kontrakty pro digitální obsah

iKast.io je řešení pro tvůrce obsahu, vydavatele a streamovací platformy, kteří mají problémy udržet si přehled o prodeji, distribuci a odměnách. iKast.io je tržiště digitálního obsahu, které digitalizuje licencování autorských práv, kontroluje a automatizuje platby a zajišťuje automatické zdrojování, to vše s efektivními náklady. Na rozdíl od jiných řešení iKast.io využívá chytré kontrakty k poskytnutí plné transparentnosti, rychlého cash flow a přehlednosti.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym