Hlavní obsah

Soud řeší sexuální útoky hollywoodského magnáta Weinsteina

New York

Soud na newyorském Manhattanu ve středu začal znovu projednávat ostře sledovanou kauzu hollywoodského filmového producenta Harveyho Weinsteina, který je obviněn ze sexuálního násilí. Weinstein trvá na své nevině, pokud jde o obvinění ze sexuálního napadení dvou žen, za něž je souzen. V případě usvědčení mu hrozí až doživotní vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Harvey Weinstein u souduVideo: Reuters

 
Článek

Dvanáctičlenná porota se bude zabývat dvěma údajnými útoky sedmašedesátiletého muže z let 2006 a 2013. Jednu ženu, tehdejší produkční Mimi Haleyiovou, podle žaloby přinutil k orálnímu sexu, druhou, jejíž jméno zůstalo utajeno, měl znásilnit. Od roku 2017 promluvilo o Weinsteinových sexuálních útocích dalších víc než osmdesát žen.

Případ Sciorraová

Soud se bude zabývat ještě případem herečky Annabelly Sciorraové, kterou údajně Weinstein znásilnil v 90. letech minulého století. Případ je promlčen, nicméně má být prezentován jako důkaz producentova brutálního chování.

Producent Weinstein se dohodl na odškodnění svých údajných obětí, vyplatí jim miliony

Amerika

Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Harvey Weinstein u soudu

Žalobu má podpořit výpověď dalších čtyř údajných Weinsteinových obětí, které hodlají svědčit. Newyorská prokuratura vylíčila filmového producenta jako "monstrum", které zneužilo svého vlivu a své moci k sexuálním útokům proti ženám, jimž Weinstein nezřídka sliboval filmové role nebo slibnou kariéru.

Důrazná obhajoba

Obhajoba má být podle newyorských médií důrazná. Advokáti hodlají předložit "desítky láskyplných e-mailů," které prý Weinstein dostával a které mají dokázat, že jeho kontakty se ženami neprovázelo žádné násilí. Podle obhájce Damona Cheronise se některé ženy "chvástaly, že mají s Weinsteinem poměr".

Weinstein uvedl, že se cítí nevinen, proces byl odložen na leden

Amerika

Proces by měl trvat nejméně měsíc, oznámil soudce James Burke. Upozornil, že rozhodnutí se bude opírat o důkazy; soudní pře podle něj nebude "referendem o hnutí MeToo". Výrok poroty musí být jednomyslný. Pokud se porotci neshodnou, zákon umožňuje prokuratuře vyvolat nový soudní proces.

Weinsteinův případ vyvolává enormní zájem médií, očekávají se pouliční demonstrace. Jakmile newyorský proces skončí, má se Weinstein zodpovídat z dalších násilných činů před soudem v Los Angeles.

Brad Pitt i Brian De Palma natočí konkurenční filmy o Weinsteinovi

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám