Kočnerova knižnica: Pred políciou chcel ukryť aj listiny k miliónovým kauzám
23.1.2020 06:00
akt. 19.01.2021 05:24

Kočnerova knižnica: Pred políciou chcel ukryť aj listiny k miliónovým kauzám

20fotiek v galérii
Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
V aute, ktoré polícii odovzdal Kočnerov „bratm“ Peter Tóth, sa našli toxické dokumenty aj luxusné predmety v súčte za státisíce eur. Obsah Kočnerovho autotrezoru potvrdil podozrenia, o ktorých písal zavraždený novinár.

Keď exsiskár a niekdajšia Kočnerova pravá ruka Peter Tóth odovzdal policajtom čiernu Kia Rio, napísanú na Kočnerovu firmu, aj mužov zákona zrejme zaskočila nielen rôznorodosť a závažnosť nájdených dokumentov, ale aj hodnota cenností.

Kočnerov autotrezor dokonale vystihoval svet muža z tzv. mafiánskych zoznamov, ktorý sa po neúspešnom ovládnutí televízie Markíza v divokých 90. rokoch všemožne pokúšal prebiť medzi elitu a získať status váženej osoby.

Rodák z Ružomberka, aktuálne obžalovaný z objednávky vraždy novinára či v kauze televíznych zmeniek za 69 miliónov eur, mal na zadných sedadlách prichystané tri exkluzívne obleky. Nechýbalo vrecúško s diamantmi, perly či luxusné topánky a opasok. Všetko prepychové predmety v hodnote vysoko prevyšujúcu finančné možnosti bežných podnikateľov.

V priehradke bol tiež iPhone v špeciálnej edícii Bentley, kde bola zálohovaná aj Kočnerova šifrovaná komunikácia cez aplikáciu Threema so sudcami, prokurátormi či politikmi. V kufri čierneho automobilu sa zas našlo niekoľko tašiek a kufre.

Fotografie zo zaistenia auta, ktoré policajtom posunul bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Tóth, sme získali vďaka dátam od medzinárodnej siete investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP ). Tá ich sprístupnila skupine novinárov v rámci projektu Kočnerova knižnica.

Archív luxusu a špiny

Pri sledovaní policajných záberov z otvorenia čierneho „autotrezoru“ sa zdá, že Kočner dal do vozidla naložiť dôležité dokumenty a prepychové drobnosti, ku ktorým mal osobný vzťah. Nechýbali poistky na autá, bločky či náhradné diely k šperkom a náramkovým hodinkám z dielní prestížnych značiek Cartier, Hérmes či Breitling.

V záplave drahocenností sa našlo i vrecúško s takmer stovkou diamantov. Nechýbali ani perly. Luxusný tovar dopĺňali drahé topánky či vzácna činčilová kožušina, všetko schované v kožených taškách dodávaných so superšportiakom Ferrari F599.

Najzaujímavejší obsah sa však netýkal prepychových predmetov. Kľúčom ku Kočnerovmu svetu sú stovky listín, ktoré muž z tzv. mafiánskych zoznamov nahonobil za roky svojich pololegálnych operácií pri hľadaní špiny na bohatých a mocných.

20fotiek v galérii Rôzne náhradné diely k hodinkám a šperkom či brilianty z auta Marian Kočnera Zdroj: OCCRP

Papiere ku kauze Technopol

Začnime hrubým fasciklom, kde boli starostlivo odložené prakticky všetky dôležité dokumenty ku kauze Technopol . Išlo o zmluvy, pôžičky, výsluchy a odvolania, ktoré sa priamo netýkali Kočnera, ale Denisy Pávkovej, resp. Kočnerových poskokov v kauze nepriateľského prevzatia majetku za 20 miliónov eur – Jozefa Dučáka, Petra Horvátha a Andreja Šabíka.

Príbeh kauzy Technopol sa začal písať v roku 2015, keď štatutárka Technopol Servis Denisa Pávková odcudzila akcie firmy a pokúsila sa dostať k firemnému majetku. Ten po ovládnutí spoločnosti skončil u ľudí s väzbami na Kočnera, ktorý mal byť šedou eminenciou nepriateľského prevzatia Technopolu.

Zvoľte fakty namiesto emócií. Odhaľte odvrátenú stranu moci a peňazí v magazíne Kauzy 2019. Výťažok z predaja pôjde na podporu profesionálnej a nezávislej žurnalistiky.

Kým v Technopole kraľovala Pávková, firma požičala Kočnerovi pol milióna eur. Peniaze prišli na jeho osobný účet, hoci Kočner sa od firmy oficiálne dištancoval. Práve zmluva o pôžičke je jedným z dokumentov, ktoré sa našli v aute.

Kauze sa venoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Ako prvý spojil Kočnera s Technopolom, hoci ten dlhodobo tvrdil, že s vytunelovaním miliónového majetku nič nemá. Cez aplikáciu Threema pritom o kauze intenzívne komunikoval s viacerými jej protagonistami.

V stohu papierov boli aj zmluvy o zastupovaní firiem Reality Fond a Technopol Servis advokátom Marekom Parom. Ten zastupuje Kočnera pred súdom v kauze vraždy novinára. Para sa odmietol vyjadriť k tomu, ako sa inkriminované listiny dostali ku Kočnerovi či Tóthovi.

20fotiek v galérii Zmluva o pôžičke na pol milióna eur medzi Kočnerom a firmou Technopol Servis Zdroj: OCCRP

Kamoš Rusko a Maják nádeje

Medzi nájdenými dokumentmi boli aj dôležité listiny ku kauze Maják nádeje. Medzi hlavné postavy patril okrem Kočnera aj bývalý mediálny magnát a expolitik Pavol Rusko. Objektom záujmu bolo vtedajšie útočisko pre týrané a zneužívané matky s deťmi.

Viacposchodová budova v centre Bratislavy patrila občianskemu združeniu Maják nádeje, ktoré v hlavnom meste prevádzkovalo azylový dom pre ženy a deti v núdzi. Problémy sa začali, keď v máji 2015 zasadol na stoličku šéfa občianskeho združenia Rusko.

Z účtov združenia začali odtekať desiatky tisíc eur na účet eseročky Maggie. Nadácia pod Ruskovým vedením zároveň uznala dlh v celkovej výške 600-tisíc eur, pričom pôvodnými majiteľmi pohľadávok boli firmy s priamymi väzbami na Kočnera. V jednej bol v tom čase predsedom predstavenstva, v druhej jediným konateľom a spoločníkom.

Kauza Maják nádeje tak spojila niekdajších úhlavných nepriateľov. Nebola však jediná.

Daňové podvody a fiktívne zmenky

Kočner mal medzi listinami aj Ruskove zmenky, ktoré vystavil Ľudovítovi Kondrcovi v roku 2011. Práve v Kondrcovom byte v komplexe Five Star Residence pritom Rusko býva . Čo robili listiny v aute, ktoré si mohol Kočner pripravovať na útek, nám Rusko nepovedal.

S luxusným komplexom v centre hlavného mesta sa spájajú aj miliónové daňové machinácie. Prevody bytov vo Five Star Residence sú príkladom karuselových obchodov, na základe ktorých si hlavní aktéri uplatnili miliónové daňové vratky od štátu. Podstata spočívala v tom, že byty si predávali medzi rôznymi firmami, pričom raz bola suma extrémne vysoká a inokedy extrémne nízka.

V kauze pochybných prevodov bytov vo Five Star Residence figuruje Kočner ako obvinený. Za iné daňové machinácie v luxusnom komplexe bol právoplatne odsúdený Ladislav Bašternák, a to na päť rokov. Zároveň jeho majetok prepadol štátu.

Kočnera s Ruskom spája aj kauza televíznych zmeniek za 69 miliónov eur. Kočner od Ruska žiadal vyplatenie zmeniek za predaj televízie Markíza. Keďže Rusko je nemajetný, Kočner chcel milióny od televízie.

Hoci pred súdom stoja proti sebe, podľa zistení polície mali na falšovaní štyroch zmeniek v celkovej hodnote 69 miliónov eur spolupracovať. Prokurátor podal obžalobu pre falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti v marci minulého roka. Kočner putoval do väzby .

Rusko v nej skônčil už skôr, a to pre podozrenie z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky vo firme Markíza Slovakia – Sylvie Volzovej. Neskôr ho z väzby prepustili, no musí nosiť náramok.

20fotiek v galérii Zmenka medzi Pavlom RUskom a Ladislavom Kondrcom na 60-tisíc eur bola medzi dokumentami Mariana Kočnera Zdroj: OCCRP

Kto stojí za Midasom?

Medzi najhodnotnejšie materiály nájdené v automobile Kia Rio patrí rozsiahla dokumentácia k firme Midas Investments. Firmu s Kočnerom spájal aj Ján Kuciak, Kočner to však popieral.

V „autotrezore“ bolo hneď niekoľko plných mocí, aby mohol Kočner za firmu Midas Investments vystupovať a konať. Medzi dokumentmi sa našla i listina o tom, kto je vlastníkom akcií firmy či zakladajúce listiny Midas Investments.

Oficiálne firmu zakladal Kočnerov známy Emil Sisak. Práve faktúra z pobytu Sisaka v nitrianskom hoteli Zlatý kľúčik, spájanom s Bödörovcami, sa tiež nachádzala medzi množstvom dokumentov.

Firma Midas Investments je registrovaná na ostrovoch Sv. Krištof a Nevis, pričom podľa dokumentov z Kočnerovho auta všetky jej akcie vlastní schránka z Andorry – WKI Trust S.A.

V „autotrezore“ sa našli tiež zmluvy o zriadení účtu pre firmu Midas Investments v Privatbanke, patriacej investičnej skupine Penta. Papiere za Midas Investments podpisoval Sisak, ktorý bol zároveň disponentom účtu, čiže na ňom mohol spravovať peniaze. Opäť sa však kompletná dokumentácia nachádzala u Kočnera. Listiny o založení Midasu mal zas overovať bývalý Kočnerov zať Christian Ellul.

20fotiek v galérii Plná moc schránkovej firmy Midas Investments pre Mariana Kočnera Zdroj: OCCRP

Chcel schovať aj zmenky a podpisy

Ďalším pokladom z Kočnerovho „autotrezoru“ boli zmenky spoločnosti Penta Funding. Teda investičný nástroj, vďaka ktorému majú byť Kočnerovi vyplatené financie v celkovej výške 11 miliónov eur.

Najväčším otáznikom pri zmenkách je, za čo ich Kočner kúpil. V minulosti sa Privatbanka vyjadrila, že zmenky nakoniec obžalovanému Kočnerovi nevyplatí .

Veľkú kopu papiera tvorili aj sporné podpisové hárky k založeniu politickej strany Cieľ. Ambiciózny Kočner zakladal stranu spolu s Tóthom, exsiskár bol dokonca na čele prípravného výboru strany. Na zbere podpisov pre stranu Cieľ sa podieľala aj Alena Zsuzsová, obžalovaná z objednávky vraždy Kuciaka.

Stranu sa nakoniec zaregistrovať nepodarilo, pretože značná časť podpisov bola falošná alebo údaje osôb nekorešpondovali s realitou. Zakladanie politickej strany a zber podpisov potrebných na jej registráciu bol jednou z kľúčových tém šifrovanej komunikácie Kočnera so Zsuzsovou cez aplikáciu Threema.

20fotiek v galérii Podpisové hárky strany Cieľ Zdroj: OCCRP

Značnú časť dokumentov predstavuje účtovníctvo firmy RKO Stav. Spoločnosť si mal Kočner zazmluvniť pri stavbe hotela na Donovaloch. Jej bývalým vlastníkom bol Peter Hrkotáč, ktorý sa objavoval aj pri iných Kočnerových špekuláciách.

Kočner je pre špekulatívne obchody s hotelmi na Donovaloch obvinený z neoprávneného vyplácania vratky DPH za osem miliónov eur.

Linky na prokuratúru a políciu

Kočner mal medzi materiálmi aj dva dokumenty – jeden od polície, druhý od prokuratúry. Ako sa materiály z generálnej prokuratúry a niekdajšieho elitného policajného útvaru – Úradu boja proti korupcii – dostali až k špekulantovi figurujúcemu v mnohých kauzách, je záhadou.

Pritom v prípade dokumentu z prokuratúry išlo o udanie priamo na Kočnera, ktoré oznamovateľ doručil osobne na prokuratúru. Kočner disponoval kópiou tohto podania, pričom na ňom vidno pečiatku generálnej prokuratúry a tiež informáciu, že kópia mohla vzniknúť odfaxovaním v ten istý deň, ako bol materiál doručený orgánom.

Keďže sa v materiáli hovorilo aj o kauze Gatex, Kočner sa k nemu mohol dostať tak, že materiál bol priložený k tomuto spisu, kde bol Kočner obvinený.

Posledným pokladom bola šperkovnica, ktorá však okrem drahých cenností skrývala aj kameru. Práve na toto zariadenia mohla byť v minulosti nahratá schôdzka bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a Jána Počiatka, vtedajšieho ministra financií. Počiatek vtedy u Trnku dohadoval pozdržanie v spore medzi cyperskou schránkou Lemikon a štátnym Tiposom.

Strany sa súdili o právo používať názov lotérie, aj keď neskôr súd vyhral Tipos, Lemikon získal 14 miliónov eur. Po zverejnení nahrávky v roku 2019 bol Doboroslav Trnka najprv obvinený, neskôr však na pokyn prokurátora po jeho zadržaní a následnom prepustení obvinenie orgány stiahli.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.