Hlavní obsah

Francie se dohodla s USA ohledně digitální daně. Ale jen prozatím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davos

Francie a Spojené státy se dohodly na příměří ve sporu kolem takzvané digitální daně. Francouzský ministr Bruno Le Maire uvedl, že Francie odloží výběr digitální daně na konec roku a USA na oplátku prozatím nezavedou odvetná cla. Informují o tom agentury AP a Reuters.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire (v pozadí)

Článek

Le Maire se na tomto postupu dohodl s americkým ministrem financí Stevenem Mnuchinem na zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském alpském středisku Davosu. Upozornil, že cílem je nyní nalézt mezinárodní řešení digitální daně v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Trump hrozí Česku obchodní válkou. Kvůli digitální dani

Ekonomika

Francouzský parlament schválil digitální daň loni v červenci. Daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (téměř 629 milionů Kč), celosvětově pak více než 750 milionů eur (téměř 19 miliard Kč).

Washington má obavy z negativních dopadů nové daně na americké technologické podniky a začátkem prosince varoval, že by v rámci odvety mohl uvalit až stoprocentní dodatečná cla na dovoz francouzského zboží v hodnotě 2,4 miliardy dolarů (přes 54 miliard Kč) ročně, včetně šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků.

Česko chce zavést daň také

Zavedení digitální daně plánuje také Česká republika. Vláda sedmiprocentní digitální daň pro velké internetové firmy schválila loni, návrh v úvodním kole podpořila také Sněmovna. Nyní ho posoudí rozpočtový výbor.

Hospodářské noviny (HN) začátkem týdne s odvoláním na americký vládní zdroj uvedly, že Spojené státy kvůli plánované digitální dani hrozí Česku odvetou. Ministryně financí Alena Schillerová nicméně řekla, že se případné odvety USA neobává.

Reklama

Související články

USA pohrozily EU zvýšením cel

Spojené státy by mohly přikročit ke zvýšení i rozšíření cel, která v říjnu zavedly na zboží z Evropské unie v reakci na nezákonné subvencování výrobce letadel...

Výběr článků

Načítám