Hlavní obsah

V klatovské galerii visí přes sto děl Vladimíra Levory, umělce, který se zasloužil o její zrod

• Aktualizováno
Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 17. ledna Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech doslova praskala ve švech. Konala se tam slavnostní vernisáž výstavy s názvem Vladimír Levora (1920 - 1999), zakladatele Galerie na Klenové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. března, je Mgr. Michal Lazorčík, se kterým přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku kurátor výstavy Mgr. Michal Lazorčík

Článek

Můžete představit výstavu Vladimíra Levory? 

Vystavujeme zde průřez malířovy tvorby od 40. let do konce 90. let. Dokonce zde máme i malý akvarel z roku 1936, v tom čase Vladimír Levora navštěvoval plzeňskou reálku. Při přípravě této výstavy jsme dlouho přemýšleli, jak ji koncipovat; jestli ji postavíme chronologicky, nebo ji uděláme podle cyklů. Nakonec jsme se rozhodli výstavu udělat podle cyklů. Protože si myslíme, že tak nejlépe a nejsrozumitelněji ukážeme divákovi témata, kterým se Levora ve své malířské tvorbě věnoval.

Na výstavě je k vidění celkem 117 děl, jsou to plátna a akvarely. Tematicky jsou rozdělené na krajinomalbu Pošumaví, vzpomínky na válku, městská zákoutí, v menší míře portréty rodinných příslušníků a tři zátiší. Levorova díla jsme si zapůjčili asi od 36 lidí. Také je důležité zmínit, že Galerie Klatovy / Klenová tuto výstavu připravovala ve spolupráci s rodinnými příslušníky, sběrateli a autorovými přáteli.

K výstavě vyšly tři publikace - katalog s reprodukcemi obrazů, faksimile knih Vladimíra Levory Ze stalinských gulagů do Československého vojska a Zas tak velká sranda to nebyla, které si můžete zakoupit celkem za 249 Kč přímo v klatovské galerii nebo našem e-shopu.

Kdo byl otcem myšlenky udělat tuto výstavu? 

O tom, že Vladimír Levora bude mít stoleté výročí, jsme věděli. Ředitelka Hana Kristová přišla s iniciativou, že musíme připravit výstavu. A také Michal Polcar z Plzně, velký Levorův obdivovatel, přišel se seznamem lidí, kteří mají Levorův obraz doma. Takže základ přípravy výstavy byl necelé dva roky zpátky a pak přizvali mě, kdy jsem byl pověřen jako kurátor za galerii, abych výstavu připravil. A mě to úplně pohltilo! Pohltil mne malířův život i jeho tvorba. Byl to velmi zajímavý člověk, který toho mnoho stihl.

Co bylo na výstavě pro vás, jako kurátora, úplně nejtěžší?

Úplně nejtěžší bylo sehnat obrazy, které jsou na výstavě, resp. sehnat ty lidi, protože pan Levora si za života nedělal evidenci své tvorby, i když od Michala Polcara jsme měli seznam. To byla veliká pomoc. To bylo 50 procent a 50 procent nám ještě zůstávalo. Byla to doslova detektivní práce. Hodně lidí, kteří mají Levorův obraz, vědí, kdo ještě má další obraz. Uvědomuji si, že hodně obrazů jsme nedohledali. Hodně obrazů je v Klatovech a po okolí. Snad je vystavíme v budoucnu.

Co jste říkal na účast lidí, kteří přišli na slavnostní vernisáž? 

Já počítal s tím, že přijde hodně lidí, ale s tolika lidmi jsem nepočítal. Byl jsem vážně hodně mile překvapen. Tolik lidí jsem tady já asi ještě nezažil, i když byly výstavy, kde bylo také hodně lidí, ale tohle byl v dobrém slova smyslu „vrchol".

Chystáte k výstavě komentované prohlídky? 

Určitě ano. 20. února v 17 hodin budu mít jako kurátor výstavy komentovanou prohlídku, další plánujeme na 12. březen. V pátek 21. února v 17 hodin proběhne v galerii přednáška Adama Hradílka a Lukáše Kopeckého Životní pouť Vladimíra Levory (nejen) totalitními režimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám