Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Čínské akcie kvůli obavám z nového koronaviru klesly o tři procenta

Zdravotníci při vyšetření přítomnosti nového koronaviru. foto: ČTK/via AP

Šanghaj - Čínské akcie ve čtvrtek kvůli obavám z nového koronaviru oslabily zhruba o tři procenta. Zaznamenaly tak nejprudší jednodenní pokles za téměř devět měsíců. Investoři prodávali zejména akcie podniků, které působí v dopravním a zábavním průmyslu, například leteckých společností či provozovatelů kin a zábavních parků.
  10:14

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, uzavřel čtvrteční obchodování poklesem o 3,1 procenta na 4003,90 bodu. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite ztratil 2,8 procenta na 2976,53 bodu.

Čínské akcie pokračují v těžkém propadu. Ztrácejí přes osm procent

Index CSI300 kvůli obavám z nového koronaviru zažil nejhorší týden od loňského května a index Shanghai Composite nejhorší týden od loňského srpna. V pátek budou akciové trhy v Číně uzavřeny kvůli oslavám lunárního Nového roku.

Další turisté s rouškou.
Koronavirus.

Počet obětí nákazy novým koronavirem v Číně vystoupil nejméně na 17 a počet infikovaných se blíží k šesti stovkám. Všechna úmrtí jsou hlášena z centrální provincie Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan je považováno za ohnisko nákazy. Úřady se proto ve Wu-chanu rozhodly přerušit veřejnou dopravu a pozastavit leteckou dopravu z města. Tak zásadní opatření vyděsila investory, kteří začali přesouvat peníze z akcií do dluhopisů, považovaných za bezpečnější investici.

Ekonom Larry Hu ze společnosti Macquarie Capital podle agentury Reuters uvedl, že akciovému trhu dominují obavy z nového koronaviru, který vyvolal vzpomínky na epidemii SARS z let 2002 a 2003. „Nedokážeme odpovědět na to, jak vážné to bude a kdy to skončí,“ upozornil. „To nejhorší teprve přijde,“ dodal. Dopady nového koronaviru na čínskou ekonomiku by ale podle něj měly být zvládnutelné a krátkodobé.

Autor: